Oppositio arvostelee Kouvolan yöpäivystyksen jatkopäätöstä: Silmänkääntötemppu

Oppositio kritisoi hallituksen päätöstä Kouvolan yöpäivystyksen säilyttämisestä.

SDP:n kouvolalainen kansanedustaja Paula Werning kuvailee hallituksen linjausta Kouvolan sairaalan yöpäivystyksen jatkamisesta vuoden puhallukseksi. 

Hänen mukaansa yöpäivystys ajetaan tosiasiallisesti alas, kun Ratamossa ei voida enää jatkossa hoitaa vakavasti sairaita ihmisiä.

– Toimintojen supistaminen on märkä rätti alueen asukkaiden naamalle ja varsinainen silmänkääntötemppu perussuomalaisilta. Palvelut heikkenevät merkittävästi, kun akuuttilääketiede karsitaan päivystyksestä pois, Werning arvostelee tiedotteessa.

Päivystyksen riisuttu versio tarkoittaa hänen mukaansa öisiä ambulanssikuljetuksia keskussairaalaan ja potilasturvallisuuden vaarantumista.

Rinnakkain kaksi päivystystä

Hallitus esittää, että jatkossa Kouvolassa olisi vain perusterveydenhuollon yöpäivystys, kun nykyisin siellä on sen rinnalla akuuttilääketieteen päivystys.

Sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsän mukaan Kouvolan Ratamon sairaalan yöpäivystys on ollut ainoa poikkeusluvalla toimivista yöpäivystyksistä, jossa on ollut rinnakkain kaksi päivystystä.

Hänen mukaansa yksi, vaikkapa yleislääkäri, pystyy hoitamaan valtaosan niistä potilaista, jotka nytkin ovat tulleet Ratamokeskukseen.

Werningin mielestä tiedotustilaisuudessa ei tänään perjantaina selvinnyt esimerkiksi se, pystytäänkö aivoverenkiertopotilaan liuotushoito aloittamaan Ratamon sairaalassa lain tultua voimaan vai ei.

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) sanoi tiedotustilaisuudessa, että aivoverenkiertohäiriön diagnosoinnin mahdollisuus edelleen pysyy Ratamokeskuksessa.

Keskustan Kettunen: Tulitikun raapaisu pimeässä

Keskustan kuhmolainen varapuheenjohtaja Tuomas Kettunen kertoo omassa tiedotteessaan olevansa tyytyväinen siihen, että hallitus taipui perumaan päätöksensä lakkauttaa Kouvolan yöpäivystys. 

Kettunen arvioi, että ministerien Purra ja Joona valmistelema sekä tekemä päätös päivystyksen lakkauttamisesta kaatui ennen kaikkea Kouvolan seudun ihmisten vastarintaan sekä vastaansanomattomiin järkisyihin.

– Perussuomalaisilla ja kokoomuslaisilla tuli hätä ja lukkoon lyöty päätös avattiin. Järki voitti ja tältä osin hallituksen tavoite keskittää palveluja vesittyi. 

– Hallituksen politiikan iso kuva on silti synkkä: Vauraiden palveluista huolehditaan suurilla summilla, tavallisen kansan palveluita ajetaan alas kovalla kädellä. Hoitojonot pitenevät ja palvelut karkaavat. Kouvolan yöpäivystyksen pelastuminen on kuin tulitikun raapaisu pimeydessä, Kettunen tiivistää.

Lue myös:

    Uusimmat