Oppositio penää hallitukselta lukuja aikuiskoulutustuen lakkautusta puoltaneista tahoista: "Antakaa suora vastaus"

Oppositio haastaa hallitusta eduskunnan kyselytunnilla 1:17:50

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa eduskunnan kyselytuntia, jossa oppositiolla oli mahdollisuus haastaa hallitusta ajankohtaisista aiheista.

Päivitimme tähän juttuun keskeiset tiedot eduskunnan kyselytunnin sisällöstä.

Tuula Haatainen (sdp.) aloitti kyselytunnin kysymällä hallituksen tänään antamaa esitystä aikuiskoulutuksen tuen lakkauttamisesta. Haatainen kysyi, kuinka moni esityksestä lausunnon antaneista tahoista kannattaa aikuiskoulutuksen tuen lakkauttamista.

– Tästä esityksestä erityisesti naisvaltaiset alat kärsivät, Haatainen sanoo.

Haataisen mukaan esimerkiksi opettajien huolia ei ole asiassa kuultu. 

Kokoomuksen työministeri Arto Satonen vastasi Haataiselle toteamalla, että "mitään lukuja ei ole tarpeen antaa". 

– Tällä on kymmenien tuhansien työllisyysvaikutus, Satonen sanoo esityksen puolustukseksi. 

Haatainen: Yli puolet lausunnoista ei puolla tuen lakkauttamista

Haataisen mukaan reilusti yli puolet lausunnon antaneista eivät puolla esitystä aikuistuen lakkauttamisesta.

Haatainen huomauttaa Satoselle, että Satosen oman ministeriön lausunnon mukaan tuen lakkauttamisen positiiviset vaikutukset pitkällä aikavälillä talouteen ovat epävarmoja.

Työministeri Satonen ehdottaa aikuiskoulutuksen järjestämistä siten, että kun henkilö hakee korkeampaa osaamista omalla alallaan, opiskelu ei edellyttäisi poissaoloa työelämästä kokonaan. Satosen mukaan aikuiskoulutus on hyvä ratkaisu nimen omaan tilanteessa, jossa henkilö hakee korkeampaa osaamista omalla alallaan. Hän antaa esimerkkinä mallin, jossa opiskelun ohella osa-aikaisesti töitä tekevä saisi palkkaa niiltä kuukausilta, jolloin hän opiskelee kokoaikaisesti.

Eloranta: Hallitus toimii ristiriidassa omien tavotteidensa kanssa

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sdp.) sanoo puheenvuorossaan, että työvoimapula tulee pahenemaan, mikäli aikuiskoulutustuki nyt lakkautetaan. Hän sanoo, että osaamistason korottaminen on hallituksen ja opposition yhteinen tavoite.

– Jopa talouskasvun keskiössä on juuri osaaminen. Hallituksen teot ovat kuitenkin ristiriidassa tämän tärkeän tavoitteen kanssa. 

– Kysynkin ministeriltä, miksi hallitus toimii omaa tärkeää tavoitettaan vastaan lakkauttamalla tukimuodon, joka mahdollistaa osaamistason nostamisen tuhansille suomalaisille, ja miten varmistatte, että meillä on riittävästi hoitajia ja varhaiskasvatuksen ammattilaisia, jos tämä tärkeä koulutusmuoto poistetaan? Eloranta kysyy.

Työministeri Satonen vastaa Elorannan kritiikkiin antamalla hänen mukaansa "hyvin tyypillisestä" tilanteesta esimerkin.

– Meillä on lähihoitaja joka lähtee opiskelemaan kokiksi, sitten meillä on kokki, joka lähtee opiskelemaan lähihoitajaksi. Molemmat ovat toista vuotta poissa työelämästä, kun he opiskelevat uuteen ammattiin. Ja meillä on pula sekä lähihoitajista että kokeista, ja sen jälkeen kun molemmat ovat opintonsa suorittaneet, meillä on täsmälleen yhtä monta lähihoitajaa ja kokkia, kuin meillä oli, ennen kuin tää prosessi lähti liikkeelle, Satonen sanoo.

"Herää kysymys, mistä tämä on peräisin"

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sdp.) sanoo, että suomalaiset ovat sisäistäneet elinikäisen oppimisen käsityksen.

– Suosittu järjestelmä, jota kaikki suomalaiset ovat voineet käyttää. Ja nyt te olette päättäneet lakkauttaa aikuiskoulutustuen. Herää kysymys, että mistä tämä on peräisin? Antakaa suora vastaus, ja ellette kykene sitä tässä antamaan, voitte antaa sen kyselytunnin jälkeen. Montako puoltavaa lausuntoa saitte?

Myös Tuppurainen kysyy Satoselta vastausta siihen, monta lausunnon antaneista ovat puoltaneet hallituksen esitystä tuen lakkauttamisesta. 

Satosen mukaan on yleistä, että kun jotakin etuisuutta muutetaan, suurin osa lausunnon antajista on sitä vastaan, koska he katsovat asiaa omasta näkökulmastaan. Hänen mukaansa lisäkouluttautumaan lähtevällä tulee olla enemmän omaa vastuuta tilanteessa, jossa lähtökohtana on, että opiskelijalla on ollut työsuhde.

Oppositiosta jatketaan kysymällä, aiotaanko tuen lakkauttaminen perua. 

– Vastaus on, ei aiota, Satonen sanoo.

Satonen painottaa, että koulutusmuoto toimii hyvin silloin, kun "omalla alalla pompitaan ylöspäin".

Vasemmistoliiton Veronika Honkasalo sanoo, että tuen lakkautus on "yksi hallituksen typerimmistä ja lyhytnäköisimmistä esityksistä".

Purra: Veroratkaisut tulee pöydälle

Keskustan kansanedustaja Anne Kalmari kysyy hallitukselta seuraavaksi ruoan hinnan noususta. 

– Onko ruoan arvolisäveron korottaminen oikein nyt, kun kuluttajat ja ruoan tuottajat ovat poikkeuksellisen tiukalla? 

– Kun hallitus joutuu tekemään päätöksiä lisäsopeuttamisesta, niin meillä on myös veroratkaisut pöydällä, ja silloin tarkistamme myös näitä arvolisäverokantoja, valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) sanoo.

Keskusta kysyi oppositiolta myös maatalouden kannattavuudesta. 

Kyselytunnilla käsiteltiin myös Gazan tilannetta ja lastensuojelulakia.

Lue myös:

    Uusimmat