Orpo: Tp-utva oli yksimielinen, vaikka Essayah oli eri mieltä – näin pääministeri perustelee

Kysymyksiä on herättänyt, oliko perjantain tp-utva, eli tasavallan presidentin sekä ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunnan yhteiskokous, yksimielinen vai ei.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja presidentti Alexander Stubb vakuuttelivat perjantaina, että kokous oli yksimielinen. Kristillisdemokraatit kertoivat kuitenkin, että maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah jätti eriävän mielipiteen liittyen aiempaan ratkaisuun YK:n Israel-äänestyksestä.

Pääministeri Orpo sanoi MTV Uutisille ja Demokraatti-lehdelle, että kyseistä äänestystä ei edes käsitelty perjantain kokouksessa, ja tästä syystä Essayah’n pyytämä kirjaus ei ole varsinainen eriävä mielipide.

– Asiasta tänään käydyssä keskustelussa olen ilmaissut, etten voi yhtyä YK-päätöslauselmaan ja kirjautin sen pöytäkirjaan, viesti Essayah tp-utva-kokouksen jälkeen MTV Uutisille.

Kristillisdemokraattien tp-utvassa jättämästä mielipiteestä Israel-äänestykseen ei kerrottu tasavallan presidentin Alexander Stubbin ja pääministeri Petteri Orpon (kok.) tiedotustilaisuuksissa tp-utvan jälkeen.

Pääministeri Orpon esikunnasta kommentoitiin seuraavana päivänä MTV:lle asian tultua ilmi, että "tp-utvan keskustelu ja pöytäkirja eivät ole julkisia, joten pääministeri ei luonnollisestikaan voi niihin mennä".

Lue myös:

    Uusimmat