Stubb Tavio- ja Essayah-kohuista: "Suomessa voi olla erilaisia mielipiteitä, mutta vain yksi linja"

Tasavallan presidentti Alexander Stubb ei saanut keskittyä Brysselin Nato-tapaamisissa vain kansainvälisiin suuriin kuvioihin, kun Ville Tavion ja Sari Essayahin toiminta nostettiin jälleen esiin.

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.) jätti viime perjantaina eriävän mielipiteen YK-äänestyksestä, jossa Suomi äänesti sen puolesta, että Israelin siirtokunnat miehitetyillä palestiinalaisalueilla todetaan laittomiksi.

Ministeri Essayah on tehnyt oman kantansa tiettäväksi. Oma tulokulmani on, että Suomessa voi olla erilaisia mielipiteitä ulko- ja turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä, mutta vain yksi linja. Se on kristallinkirkas, nojaudumme kansainväliseen oikeuteen ja tuomioistuimeen ja teemme päätöksemme siltä pohjalta, Stubb sanoi.

Tapauksesta nousi kohu muun muassa siksi, ettei pääministeri Petteri Orpo (kok.) tuolloin kertonut Essayahin eriävästä mielipiteestä. Orpo avasi syytä tähän tänään.

Orpo sanoi puhuneensa perjantaina siitä, mitä päätöslistalla olleista asioista ja tulevasta politiikasta linjattiin. Hänen mukaansa erään asian käsittelyn yhteydessä Essayah totesi olevansa eri mieltä menneestä YK-äänestyksestä ja toivoi asiasta kirjausta. Tp-utva, eli presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteiskokous, oli käsitellyt äänestyspäätöstä kolme viikkoa aiemmin. 

Myös Tavio aiheena

MTV:n uutisoima ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion (ps.) päätös jäädä Ukrainan jälleenrakennuksen tasa-arvoliittouman ulkopuolelle siksi, että siinä olisi tuettu myös seksuaalivähemmistöjä, nostatti myrskyn syyskuussa.

Tuolloin asiasta jyrähti myös Stubb, tosin syynä oli se, ettei Stubbia oltu informoitu Tavion päätöksestä.

Tavion toimintaa ruodittiin tänään eduskunnassa, missä oppositio antoi ministerille läksytyksen ja syytti häntä muun muassa Suomen kansainvälisen maineen lokaamisesta.

Stubb nosti Brysselissä esiin oman näkökantansa aiheesta.

Kunnioitan hyvin vahvasti perustuslakia, tasavallan presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Hän ei puutu opposition oikeuteen. Oma tulokulmani oli selkeä, en saanut tietoa tästä, halusin käsitellä ulkopolitiikkaa ja etenkin seksuaalivähemmistöjen asemaa. Se mitä eduskunnassa tapahtuu, ei ole presidentin käsissä.

– On vaikeita identiteettipoliittisia kysymyksiä, jotka vaikuttavat (poliitikkojen) päätöksentekoon. Israel ja seksuaalivähemmistöt esimerkkeinä. Linjamme on kirjattu Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen selontekoon, eriäviä mielipiteitä voi olla, Stubb täydensi.

Lue myös:

    Uusimmat