Psykologi Tony Dunderfelt kertoo, ettei negatiivisia tunteita pidä pelätä. Ne pitäisi kuitenkin erottaa niin sanotuista römpiöistä.
– Kaikki tunteet ovat aina hyviä tunteita. Pelko on loistava tunne, viha on loistava tunne, kateus on aivan fantastinen tunne, psykologi Tony Dunderfelt innostuu.
Dunderfeltin mielestä ongelma on, että negatiivisten tunnereaktioiden hyväksymisen sijaan ihmiset pelkäävät niitä.
– Silloin ihmiset esimerkiksi huolestuvat huolestumisesta, vihastuvat vihasta ja niin edelleen.
– Römpiö on uudissana, jonka olen lanseerannut, jotta ihmiset oppisivat erottamaan tunteet kelaavista tunteista. Römpiö on siis kelaava tunne: tunteet alkavat pyöriä mielessä ja aiheuttavat lisää pelkoja ja lisää huolestumista.
Yleensä ihmiset eivät pysähdy miettimään, onko jokin vahva tunne aiheellinen suhteutettuna tilanteeseen.
– Ajatellaan, että kun minulla nyt on jokin pelko, niin minun täytyy ikään kuin uskoa siihen pelkoon. Jos esimerkiksi vähän jännittää ihmisten parissa liikkumista, niin on ikään kuin varma siitä, että ei pysty liikkumaan ihmisten parissa, koska on tämä pelko. Mutta yleensä se on römpiöpelko: ylimitoitettu, pelästynyt reaktio.
– Kaikessa tuloksellisessa terapiassa ihmiset oppivat erottamaan tunteet römpiöistä. Huomataan, että on kaikenlaisia tunteita, jotka tulevat ja menevät, ja sitten on taas kaikenlaisia römpiöitä, jotka vievät hirveästi energiaa.
Tunteiden ilmaisemista pitäisi oppia itse ohjaamaan, jotta ne eivät pinty.
– Esimerkiksi kivun psykologinen ulottuvuus on römpiö. Vihan tai ärsytyksen tai syyllisyyden tunnehan ei aiheuta kipua, mutta syyllisyyden römpiö kasaa itselleen energiaa ja somatisoituu ajan myötä, Dunderfelt kuvailee.
Tony Dunderfelt puhui aiheesta I love me -messuilla.
Miten tullaan onnelliseksi?
Onnellisuusprofessorina tunnettu Markku Ojanen kertoo onnen olemuksesta.
25:32