Kun raiskauksen määritelmää muutettiin rikoslaissa suostumusperustaiseksi, monet keskustelut aiheesta ovat keskittyneet siihen, että uudistunut laki lisäisi perättömiä raiskaussyytöksiä. Todellisuudessa laki suojaa sekä naisia että miehiä. TATTI-säännöllä teet seksistä turvallisempaa ja miellyttävämpää.
Suostumuksellinen seksi voidaan tiivistää muistisääntöön TATTI, opastaa tasa-arvoasiantuntija ja väkivallanvastaisen työn asiantuntija Elina Nikulainen, joka on kirjoittanut teoksen Haluatko? Pieni kirja suostumuksesta.
Kuten yllä olevassa kuvassa kerrotaan, suostumus on: takaisin vedettävää, vapaasti annettua, tietoon perustuvaa, tiettyä ja innostunutta.
TATTI-muistisääntö pohjautuu yhdysvaltalaisen seksuaalioikeusjärjestö Planned Parenthoodin eli Kansainvälisen perhesuunnittelujärjestöjen liiton suostumuksen eri ulottuvuuksia avaavaan FRIES-kirjainyhdistelmään.
Yhdistyksen mukaan suostumus on helppoa kuin ranskanperunat eli consent is as easy as fries.
Lue myös: Kommentti: Ole sivistynyt, puhu seksistä!
Takaisin vedettävää
Tatin ensimmäinen t-kirjain viittaa siihen, että suostumus on aina takaisin vedettävää.
– Koska tahansa pitää olla mahdollisuus muuttaa mieltään. Ihmisen ei tarvitse harrastaa seksiä toisen kanssa, vaikka olisi mennyt tämän asunnolle, olisi harrastanut tämän kanssa seksiä aiemmin, olisi tämän kanssa naimisissa tai olisi sanonut aiemmin, että haluaa seksiä, Nikulainen avaa.
– Myös kesken seksin on oikeus keskeyttää ja sanoa ei. Ei esimerkiksi tarvitse odottaa, että mies tulee, jos oma halu ja kiinnostus on loppunut.
Koska suostumuksen pitää olla missä tahansa vaiheessa takaisin vedettävää, ei esimerkiksi kirjallinen sopimus seksin harrastamisesta kahden ihmisen välillä toimi, koska seksi on hetkessä tapahtuva ja muuttuva asia, jota ei voi lukita sopimuksella.
Lue myös: "Kun mies surmaa naisen, on taustalla aina naisvihaa" – näin naisviha heikentää Suomen turvallisuutta ja taloutta
Vapaasti annettua
Tatin a-kirjain viittaa sanaan annettua, koska suostumuksen tulee olla vapaasti annettua.
Suostumuksen antamiseen ei saa liittyä esimerkiksi vallan väärinkäyttöä.
– Esimerkiksi tilanne, jossa pomo ehdottaa alaiselleen seksiä, ei välttämättä perustu vapaasti annettuun suostumukseen, jos alainen suostuu seksiin siinä pelossa, että suostumatta jättäminen vaikuttaisi hänen asemaansa työpaikalla, Nikulainen kertoo.
Suostumus ei myöskään ole vapaasti annettua, jos seksiin on päädytty siten, että yksi osapuoli on esittänyt toiselle saman kysymyksen uudelleen ja uudelleen eli jankannut saavuttaakseen omaa etua.
– Jos kysyt saman kysymyksen uudelleen ja uudelleen odottaen eri vastausta ja lopputulosta, et yritä hankkia lisätietoa vaan painostat toista.
Suostumukselliseen seksiin ei kuulu myöskään seksi, joka on aloitettu lähtökohdasta, jossa toinen uhkaa esimerkiksi jättävänsä toisen, jos tämä ei suostu seksiin.
Suostumuksellista ei ole siis koskaan sellainen seksi, jossa suostumus on annettu, koska on pelännyt ei-sanomisen seurauksia.
Suostumuksen voi varmistaa esimerkiksi käyttämällä erilaisia kysymyksiä: onko ok, jos kosketan sinua kohtaan x? Tekeekö mieli seksiä? Haluatko seksiä minun kanssani?
– Suostumukseen kuuluu, että suostumuksen antava tai kieltävä ihminen tietää, että ei on ihan yhtä hyväksyttävä ja arvostettu vastaus kuin kyllä.
Lue myös: Yksi kondomi ei välttämättä riitä koko aktin ajaksi – näissä tapauksissa kumi pitää vaihtaa
Tietoon perustuvaa
Jotta suostumuksen voi antaa vapaasti, täytyy sen olla tietoon perustuvaa.
– Siihen kuuluu esimerkiksi tieto siitä, onko toisella tarttuvia seksitauteja tai onko naisella ehkäisypillerit käytössä. Näistä ei saa valehdella tai kyseessä ei ole suostumuksellinen seksi.
Toinen esimerkki tietoon perustuvasta suostumuksesta voi liittyä esimerkiksi siihen, ymmärtävätkö seksiä harrastavat osapuolet, mitä seksistä voi seurata.
Nikulainen ottaa esimerkiksi kuristamisen seksin aikana, sillä ilmiö on lisääntynyt viime aikoina Suomessa nuorten ja nuorten aikuisten välisessä seksissä.
– Vaikka toinen olisi sanonut, että häntä saa kuristaa seksin aikana, ei kyseessä ole ollut tietoon perustuva suostumuksen anto, jos suostumuksen antaja ei ole tiennyt, että kuristaminen seksin aikana on pahimmillaan hengenvaarallista.
Jos pyytää lupaa erilaisiin seksitapoihin, etenkin, jos niihin liittyy jotain vaarallista, on keskustelu hyvä käydä tilanteissa, joissa kumpikaan ei ole haavoittuvassa tilassa.
– Kysymystä ei tule esittää ensimmäisen kerran kesken seksin, mutta se tulee toistaa seksin aikana ja varmistaa, että tämä seksitapa on ok myös tänään ja tässä hetkessä.
Lue myös: Tämä seksitapa mietityttää monia heteromiehiä
Tiettyä
Suostumus on myös vain tiettyyn tilanteeseen liittyvää ja annettua.
– Jos on lähtenyt baarista jonkun mukaan ja harrastanut tämän kanssa seksiä, ei se tarkoita, että yöllä tai aamulla saisi koskea toiseen taas vaan siihen pitää kysyä lupa erikseen.
Parisuhde ei myöskään takaa vapaapassia seksiin.
– Vaikka Suomessa saatiin raiskaus avioliitossa kriminalisoitua vuonna 1994, yhä vieläkin kuulee puhuttavan, että kumppani, yleensä juuri nainen, "pihtaa", vaikka seksistä on yhtä suuri oikeus kieltäytyä parisuhteessa.
Lue myös: Kipu seksin aikana ei ole normaalia: Seksologi kertoo, mistä se voi johtua – "Melkein yleisin syy"
Innostunutta
Kun selvittää toisen suostumusta seksiin tai muuhun fyysiseen kosketukseen, täytyy muistaa odottaa vastausta ja hyväksyä vastaus, vaikka se ei olisi itselleen mieluinen.
Nikulainen painottaa myös, että jos suostumus ei ole innostunut eli vastaus ei ole innostunut kyllä, kannattaa suostumuksen kysyminen jättää siihen paikkaan tai hankkia lisätietoa esittämällä lisäkysymyksiä.
– Suostumuksen olisi hyvä olla enemmän kuin sana kyllä. Varsinkin, jos kyllä-vastaus ei vaikuta lainkaan innostuneelta.
Jos huomaa, ettei suostumuksen antaja vaikuta innokkaalta tai aidosti kiinnostuneelta, kannattaa vielä kysyä, onko tämä asia, josta et innostu juuri nyt vai asia, josta et yleensä ole innostunut?
Lue myös: Lisääkö humaltuminen seksihaluja? "Voi poistaa estoja, mutta..."
Nikulainen vinkkaa, että toiselle kannattaa myös sanoittaa, että on tosi ok sanoa ei ja kertoa, että tykkää toisesta edelleen, vaikka tämä ei haluaisi tehdä ehdotettua asiaa.
– Jos vastaus on yhä epävarmalta vaikuttava kyllä, antaa keskustelu mahdollisuuden toiselle avata, miksi innostuneisuus ehkä juuri nyt tai yleisesti ottaen puuttuu. Tällaisen lukon avaaminen turvallisesti saattaa auttaa innostuksen syttymisen kanssa.
Erityistä tarkkuutta vaativat tilanteet, joissa yksi tai kaikki fyysisen kanssakäymisen osapuolet ovat päihtyneitä.
– En halua sanoa, ettei kannata harrastaa seksiä päihtyneenä, mutta ainakin suostumus pitää erityistarkkaan varmistaa silloin.
Nikulainen kehoittaa pohtimaan ainakin seuraavia asioita: Vastaahan päihtynyt henkilö kokonaisilla ja selkeillä lauseilla? Tietäähän hän, mitä on tekemässä? Tiedäthän itse, oletko ihan varmasti nyt kartalla?
Katso myös video: Pitääkö seksitautitartunnasta kertoa kumppanille?
4:14