Otkes alkaa tutkia alle 25-vuotiaiden huumekuolemia

Teematutkintaa tehdään vuoden 2023 aikana yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. 

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) alkaa tutkia alle 25-vuotiaiden huumekuolemia Suomessa. Otkesin tiedotteen mukaan tutkintaa tehdään vuoden 2023 aikana tapahtuvista nuorten tapaturmaisista huumekuolemista, joihin ei liity väkivaltaa.

Tutkinnassa selvitetään muun muassa, mitä seikkoja nuorten huumekuolemien taustalta on tunnistettavissa.

Otkes selvittää myös, kuinka nuorten huumeidenkäyttäjien hoito toteutuu uusilla hyvinvointialueilla. Lisäksi tutkinnassa selvitetään eri viranomaisten rooleja nuorten huumekuolemien ehkäisyssä.

Tutkinnan tarkoitus on Otkesin mukaan parantaa yleistä turvallisuutta. Tutkinnassa ei käsitellä huumekuolemien vastuu- ja vahingonkorvauskysymyksiä.

– Tarkoituksena on löytää suosituksia, jotta nuorten huumekuolemia voitaisiin ehkäistä entistä tehokkaammin, tutkinnanjohtaja Hanna Tiirinki Otkesista sanoo tiedotteessa.

Otkesin mukaan huumekuolemia tutkitaan vuoden mittaan yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa.

Erityisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä poliisin panos on tutkinnan toteutuksen kannalta tärkeää, tiedotteessa sanotaan.

Suomi on Euroopan kärkimaita alle 25-vuotiaiden huumekuolemissa

Suomi on Euroopan kärkimaita nuorten huumekuolemien määrässä. Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen viime vuoden raportin mukaan alle 25-vuotiaiden osuus huumekuolemista oli Suomessa EU-maiden suurin vuonna 2020.

Raportissa oli mukana EU-maiden lisäksi Turkki ja Norja. Raportin tiedot koskevat vuotta 2020 tai viimeisintä vuotta, jolta tietoja oli saatavilla kustakin maasta.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2021 Suomessa kuoli huumeisiin enemmän ihmisiä kuin kertaakaan mittaushistorian aikana eli vuodesta 2006 alkaen. Valtaosa kuolemista oli tapaturmaisia myrkytyksiä.

Vaikka huumeisiin kuolleiden mediaani-ikä nousi toissa vuonna Suomessa 31 vuodesta 35 vuoteen, Suomessa kuollaan huumeisiin edelleen nuorempana kuin muualla Euroopassa.

Tuoreimman Euroopan huumeraportin mukaan yliannostusten keski-ikä oli Euroopassa noin 42 vuotta vuonna 2018.

Katso myös: Elisa kuoli huumeisiin 21-vuotiaana – nyt äiti kertoo tyttärensä tarinan

Juttua korjattu 27.5.2023 klo 15.53: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että Suomessa tapahtui vuonna 2020 EU-maista eniten alle 25-vuotiaiden huumekuolemia. Todellisuudessa Suomessa alle 25-vuotiaiden osuus oli huumekuolemista EU-maiden suurin.

Lue myös:

    Uusimmat