Oulun kaupungintalon ruokaravintola Susiteetissa on painettu ankarasti töitä viime päivät.
Barentsin neuvoston euro-arktisen alueen kokouksen tiimoilta ravintolassa ruokailevat neljän maan ulkoministerit mukaan lukien Venäjän Sergei Lavrov, joka tapaa kaupungintalolla Suomen ulkoministerin Timo Soinin.
Kokouksen suurin yleinen mielenkiinto kohdistuu juuri Soinin ja Lavrovin tapaamiseen, mutta ravintola Susiteetissa se kohdistuu siihen, miten 200 hengen illalliset viedään läpi kunnialla.
-Kyllä se vähän jännittää, mutta hyvällä tavalla, kertoo ravintolan työnjohtaja Kristiina Nurkkala.
Illallisen menu on käyty läpi ulkoministeriön kanssa ja lopulliseen muotoonsa se on päätynyt pitkällisen pohdinnan jälkeen.
-Meillä on kuitenkin sama periaate kaikissa tämän tyyppisissä ruokailuissa, eli suosimme pohjoista lähiruokaa, kertoo Nurkkala.
Vieraat syövät alkupalaksi graavilohta ja -siikaa salaattipedillä, lisäksi karpalosmetanaa ja saaristolaisleipää. Välikeittona tarjoillaan creme Ninon, jota voisi kutsua jopa hernekeitoksi.
-Se on hienompi hernesosekeitto, jonka valmistukseen käytetään muun muassa kuohuviiniä ja sherryä, kertoo Nurkkala.
Pääruokana tarjoillaan härän paahtopaistia perunoiden ja uunijuuresten kera.
-Kastikkeena on tummaa, timjamilla maustettua punaviinikastiketta, kertoo Nurkkala.
Jälkiruokana vieraita hellitään reilun kaupan kahvilla, haudutetulla teellä ja pohjoisella nami-herkulla.
-Vieraat saavat tyrni-vanilja-parfaitia, paljastaa Nurkkala.
Ruokajuomina maistellaan perinteisen ruokaryypyn lisäksi kuohuviiniä, valko- ja punaviiniä, sekä mesimarjalikööriä ja remy-martinia. Nurkkala ei pidä menuta mitenkään aivan erityisenä.
-Näitä samoja pohjoisen ruokia tarjotaan täällä eri tilaisuuksissa, vaikka ei ehkä juuri tällaisena kokonaisuutena, kertoo Nurkkala.
Vaikka ravintolan urakka on suuri, se viedään läpi melko pienellä porukalla.
-Olemme valmistelleet ja suunnitelleet kaiken hyvin, paikalla on viisitoista tarjoilijaa ja muuta henkilökuntaa vähän vajaat kymmenen, kertoo Nurkkala.
Hän uskoo, että kaikki sujuu hyvin.
-Ponnistus on suuri mutta kyllähän tällaisia illallisia harjoitellaan täällä pitkin vuotta, kertoo Nurkkala.
Kun Mihail Gorbatshov kävi Oulussa 1989, hänen ruokailunsa oli huomattavasti kevyempi.
-Aikataulukiireiden vuoksi hän sai lähinnä kuohuviiniä ja yliopistolla jotakin pientä, täällä häntä ei valitettavasti päästy ruokkimaan, nauraa Nurkkala.