MTV Uutiset tapasi tänään turvapaikanhakijoita Kirkkonummella. Tapaamamme irakilaiset pitivät outona kohtalotovereidensa toissapäiväistä mielenosoitusta Oulussa.
– Jos ei ole muuta valittamisen aihetta kuin ruoan maku, niin hyvin menee, sanoo Ali Al-Sammarie.
Hän myöntää auliisti, ettei itsekään pidä ruuasta, koska se on niin laimeasti maustettua. Toisaalta hänellä ei tullut mieleenkään järjestää mielenosoitusta liian kevyesti maustetun ruuan vuoksi.
– Ruoka! No, enhän minä tänne syömään tullut. Tulin, koska oli hengissä pysymisen vuoksi pakko, sanoo Ali Al-Sammarie.
Al-Sammarie pakeni Irakista lopullisesti sen jälkeen, kun hänet oli omien sanojensa mukaan yritetty tappaa kahdesti. Irakiin jäi vaimo ja kaksi tytärtä.
– Tulin Suomeen, koska täällä minulle on toivoa. Täällä voin rakentaa lapsilleni turvallisen tulevaisuuden, suunnittelee Al-Sammarie.
Kengistä pulaa
Suomeen on tullut tänä vuonna noin 18 000 turvapaikanhakijaa. Heistä ylivoimainen enemmistö on lähtöisin Irakista. Tätä joukkoa asuu myös Kirkkonummen Evitskogissa, missä sijaitsee Helsingin kaupungin vastaanottokeskus.
Niin turvapaikanhakijat kuin henkilökuntakin kertoo kaiken sujuvan mukavasti.
– Talon tapoja ja sääntöjä pitää välillä kerrata, kertoo keskuksen johtaja Veikko Pyykkönen.
Keskus on saanut runsaasti lahjoitustavaraa kuten vaatteita, mutta kengistä on pulaa. Moni liikkui vielä tänäänkin, lokakuussa, varvastossuissa. Toisaalta keskus on kohdannut vastustakin, minkä turvapaikanhakijat hyvin tietävät, eivätkä siitä suomalaisia moiti.
– Ehkä he pelkäävät ulkomaalaisia. Erilaiset käytöstavat ja kulttuuri saattavat pelottaa, pohdiskelee irakilainen Firas Kadhim.
– On inhimillistä sanoa pahoja asioita tuntemattomista, sanoo puolestaan Ali Al-Sammarie.
Sekä Al-Sammarie että Kadhim toivoo pääsevänsä pian töihin, koska he tahtovat ansaita itse elantonsa.
– Tiedämme kyllä, että aiheutamme kuluja Suomen valtiolle. Tiedämme myös, että Suomella on taloushuolia jo muutenkin, sanoo Kadhim pahoitellen.
Evitskogissakin puuhattiin mielenosoitusta täksi aamupäiväksi. Tosin hanke kuivui kokoon, mutta syy oli aivan toinen kuin Oulussa.
– Halusivat mielenosoituksella kiittää kaikesta Suomessa saamastaan, kertoo Veikko Pyykkönen.
Hänen mukaansa Evitskogin turvapaikanhakijat ovat yhteistyökykyistä joukkoa, joka elelee sopuisasti vanhalla entisellä opistolla. Alun vastustuksen jälkeen myös kyläläisten kanssa on mennyt hyvin.