Terve, alle 40-vuotias australialaismies sairastui imusolmukesyöpään. Diagnoosiin johtanut outo oire ilmaantui, kun hän juoksi puolimaratonia.
Australialainen Govind Sandhu, 38, sairastui imusolmukesyöpään. Daily Mail -sivuston mukaan syöpädiagnoosi tuli sen jälkeen, kun hän huomasi polvensa turvonneen oudosti puolimaratonilla.
Mies kertoo sairastumisestaan Instagramissa. Hän kertoo videolla, että ennen polvioiretta ainoa kummallinen asia olivat olleet flunssan kaltaiset oireet, joita hänellä oli ollut kuuden viikon ajan.
– Polveni oli turvonnut, vaikka luulin sen johtuvan siitä, että olin satuttanut polveni juostessani, hän kertoo.
Hän kertoo, että vointi heikkeni nopeasti. Ensin hän ajatteli kipujen, hikoilun ja muiden oireidensa johtuneen fllunssasta tai koronaviruksesta.
Lue myös: Nämä ruokavaliot pienentävät syöpä- ja sydänsairausriskiä
Tutkimukset paljastivat syövän
Neljässä viikossa kunto romahti.
Monien lääkärikäyntien, verikokeiden, erilaisten tutkimusten ja kudoksesta otettujen koepalojen jälkeen lääkärit alkoivat Govindin mukaan saada käsityksen siitä, mistä oli kyse.
Hänellä todettiin levinnyt non-Hodgkinin lymfooma, imukudossyöpä.
Mies kertoo Instagram-videollaan aloittavansa pian kemoterapian. Tiedossa on mahdollisesti muitakin toimenpiteitä.
Govind kuvailee syöpäänsä ja sen hoitoja aggressiivisiksi.
Kuva Govindin Instagramista. Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.
Suuren suuri järkytys
Govind kertoo Instagram-videon ohessa lukevassa tekstissä, että uutinen oli iso järkytys. Hän kertoo käyvänsä läpi tähänastisen elämänsä vaikeinta vaihetta.
– Olin täysin sokissa ja murtunut silloin. Paljon kyyneliä ja aallonpohjia ja "miksi minä" -hetkiä, kuten voitte kuvitella, hän kirjoittaa.
– Edessä on pitkä matka, mutta minun tarinani ei pääty tähän!
Lymfoomat yleisimpiä syöpiä Suomessa
Imukudossyövällä eli lymfoomalla tarkoitetaan ryhmää erilaisia pahanlaatuisia imukudoskasvaimia, kerrotaan Suomen Syöpäjärjestöjen ylläpitämällä Kaikki Syövästä -sivustolla.
Lymfoomat ovat yleisimpiä syöpiä ja Suomessa niihin sairastuu vuosittain yli 2 100 ihmistä. Potilaat ovat usein 20–30-vuotiaita.
Lymfoomat on yleensä jaoteltu non-Hodgkinin lymfoomaan ja Hodgkinin lymfoomaan. Suurin osa tapauksista on ensimmäistä laatua.
Kaikki Syövästä -sivuston mukaan lymfoomien aiheuttajista ei ole hirveän paljon tietoa.
Lue myös: Suomalaistutkimus: Rikkailla geneettisesti suurempi riski sairastua syöpään kuin köyhillä
Oireena yleensä suurentunut imusolmuke
Tavallisin imusolmukesyövän oire on nimensä mukaisesti suurentunut imusolmuke kaulalla, niskassa, soliskuopassa, kainalossa tai nivusissa. Lymfoomat ovat usein kivuttomia ja muutenkin oireettomia.
Lisäksi lymfooma voi oireilla kuumeilun, painonlaskun, kutinan tai epätavallisen hikoilun kaltaisena yleisoireena. Näiden oireiden kerrotaan liittyvän useimmiten levinneeseen, nopeakasvuiseen lymfoomaan.
Lymfoomia pystytään hoitamaan tehokkaasti. Parhaimmillaan neljä viidestä alle 60-vuotiaasta potilaasta paranee, sivustolla kerrotaan.
Katso myös video: Aiheuttaako ihon palaminen oikeasti syöpää?
1:59Kesämyyttejä murtamassa Ihosairaalan ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund.
Lue myös: Jasmiina Yildizin syöpähoidot loppuivat: "Nyt odotellaan tuloksia"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Daily Mail, Kaikki Syövästä-sivusto