Pieruja tulee joskus enemmän, joskus vähemmän. Joskus ne haisevat, joskus eivät. Kuitenkin joka päivä niitä kaikilta tulee. Mikä on normaalia, ja miten ilmavaivoja voi helpottaa? Sisätautien erikoislääkäri Timo Honkanen kertoo.
Jokaisen ihmisen suolistossa on kaasua. Suolessa asuvat bakteerit tekevät sitä itse, ja lisäksi sitä tulee, kun nielee ilmaa. Kaikkiaan suolistokaasua muodostuu noin seitsemän–kahdeksan desilitraa päivässä.
– Osa siitä voi hävitä ja imeytyä, mutta osa tulee läpi, ja pitääkin tulla. Ilman täytyy poistua suolesta normaalia reittiä, kun sitä sinne meneekin. Sen kummempaa terveydellistä merkitystä sillä ei ole, se vain on suoliston normaali olotila, sisätautien erikoislääkäri Timo Honkanen Diacorilta sanoo.
Suolistokaasun normaalit aineosat ovat typpi, hiilidioksidi, happi, vety ja metaani. Ne ovat kaikki hajuttomia kaasuja.
– Pierun paha haju syntyy rikkivedystä. Sitä tulee enemmän tietyistä ruoista. Esimerkiksi sulfaatit imeytyvät huonosti ja kulkeutuvat paksusuoleen, jossa bakteerit tekevät niistä rikkiä. Sulfaatteja löytyy paljon muun muassa parsasta, parsakaalista ja pähkinöistä.
Jos rikkivetyä on suolistokaasussa vähän, pieru ei haise. Jos sitä on paljon, se haisee.
– Jokainen itse huomaa, että haju vaihtelee hirveän paljon. Jos on syönyt paljon kaalia, luultavasti rikkivetyä syntyy enemmän.
– Haju sinänsä ei kerro mistään suoliston sairaudesta tai vaivasta, vaan nimenomaan siitä, mitä on syönyt ja millä tavalla rikkivetyä on muodostunut.
Ummetus, ärtyvä suoli vai vakavampi sairaus?
Vaikka piereskely on normaalia, seurassa sitä pidetään hyvien tapojen vastaisena, nolona ja iljettävänäkin. Yleensä pierua pidätetään, kunnes päästään omiin oloihin.
– En ole koskaan kuullut, että pierun pidättämisellä pystyisi saamaan aikaan mitään haittaa. Kipristeleehän se tietysti enemmän. Mutta kyllä välillä on hyvä päästä tyhjentämään suolistoa. Ihan samalla tavalla kuin ulostaa, niin päästää välillä ilmaa pois, Honkanen sanoo.
Tavallisesti ihmiseltä tulee noin 15–20 pierua päivässä.
– Jos niitä alkaa olla 25 päivässä, se on jo epänormaalia. Silloin pitää miettiä, onko taustalla jokin häiriö, Honkanen sanoo.
– Ilmavaivat ja turvotus ovat todella yleisiä vaivoja, ja ne ovat aina merkki jostakin.
Jos turvotus ei ilmene heti ruokailun jälkeen vaan myöhemmin, se viittaa ummetukseen. Ummetus yleistyy iän karttuessa ja suolen toiminnan laiskistuessa.
Jos turvotus vaivaa heti ruokailun jälkeen, se on monesti merkki toiminnallisesta suolihäiriöstä eli ärtyneestä suolesta. Ärtyvä suoli ei ole sinänsä sairaus vaan hyvänlaatuinen oire tai rakenteellinen virhe.
– Mutta tietysti voimakas turvottelu ja ilmavaivat usein heikentävät elämänlaatua. Tiedetään myös, että ärtyvä suoli aiheuttaa aika paljon terveyspalveluiden käyttöä, kun ihmiset joutuvat tutkituttamaan itseään.
Ennen ärtyvän suolen diagnoosia täytyy poissulkea vakavammat sairaudet.
– Usein, jos taustalla on jotakin vakavampaa, hälyttävämpiä oireita kuitenkin ilmenee enemmän. Pahanlaatuisissa taudeissa tai kroonisissa suolitulehduksissa tulee ripulia, verta ulosteeseen, painonlaskua, väsymystä ja huonoa oloa. Ne antavat jo vinkkiä, että kyse voi olla jostakin muusta kuin hyvänlaatuisesta häiriöstä.
Vika ruoassa?
Se, mitä syö, vaikuttaa ilmavaivoihin hyvin paljon. Jos ilmavaivoja on runsaasti, kannattaa selvittää, aiheuttaako niitä jokin tietty ruoka tai elintarvike.
– Onko ruokavaliossa esimerkiksi paljon sellaisia hiilihydraatteja, jotka imeytyvät huonosti ohutsuoleen? Ne kulkeutuvat paksusuolen puolelle, jossa bakteerit sitten muokkaavat niistä kaasua.
Honkanen suosittelee ilmavaivoista kärsiviä kokeilemaan niin sanottua FODMAP-ruokavaliota.
– Pahimmat ilmavaivoja aiheuttavat ruoka-aineet ovat pavut, herneet, sipulit ja kaali. Myös xylitolia tai sorbitolia sisältävät makeiset voivat olla syypäitä. Samoin aika monet saavat paprikasta tai runsaasta kahvin juonnista kipristelyä ja ilmavaivoja. Sen huomaa helposti, että niitä ei tarvitse niin paljon käyttää.
Honkanen varoittaa kuitenkin vähentämästä elintarvikkeita ruokavaliosta liian paljon omin päin.
– Ravinnon pitää olla monipuolista ja sisältää kaikkia ravintoaineita. Voi kokeilla jättää jonkin ruoka-aineen pois noin kuukaudeksi ja katsoa, miten se vaikuttaa. Mutta jos joutuu jättämään paljon pois, kannattaa pyytää ravitsemusterapeuttia suunnittelemaan ruokavalio niin, ettei tule puutostiloja. Liian monimutkaisiin ruoan poisjättämisiin ei kannata yksinään ruveta. Ja laktoosi-intoleranssi ja keliakia täytyy ensin poissulkea lääkärin tutkimuksilla.
Lisäksi on syytä muistaa, että ilmavaivoihin vaikuttaa se, miten syö.
– Kun ruokaa hotkitaan kiireessä liian nopeasti eikä pureskella tarpeeksi, ruokailun yhteydessä niellään paljon ilmaa. Ruoansulatusjärjestelmä, jonka pitäisi käynnistyä jo suussa, ei ehdi silloin käynnistyä, Honkanen sanoo.
Miten tunnistaa tulehdukselliset suolistosairaudet?
Studio55.fi-lähetyksessä käytiin läpi tulehduksellisten suolistosairauksien oireita erikoislääkäri Urpo Niemisen kanssa marraskuussa 2015.
25:46