Biologi Adela Pajunen ja maantieteilijä Marko Leppänen kertovat kirjassaan Suomalainen metsäkylpy (Gummerus 2019), miksi ja miten metsä parantaa ihmisten hyvinvointia sekä terveyttä. Perjantaina pariskunta vei toimittaja Mika Tommolan metsään kokemaan sen eheyttävät vaikutukset.
Sipoossa ahdistunut voi saada lähetteen metsäkävelylle. Marko Leppänen kertoo, että toimintamalli kehitettiin ministeriöhankkeena vuonna 2015. Siitä lähtien parantavat metsäkävelyt ovat kulkeneet keskeytyksettä.
Metsäkylvyssä on kyse niin luontosuhteen syventämisestä kuin terveyden parantamisesta. Metsässä oleskelun on huomattu laskevan sydämen sykettä ja verenpainetta nopeasti. Metsässä mieli lepää: luonto rauhoittaa ja nopeuttaa stressistä palautumista.
– Metsä auttaa meitä palautumaan ja vahvistumaan, kertoo Adela Pajunen.
LUE MYÖS: Vähentää riskiä diabetekseen, sydänsairauksiin ja stressiin – jättianalyysi paljasti ulkoilun hyödyt
Terveyttä edistävä metsäkylpy
Metsässä makoilemalla ihminen altistaa itsensä vastustuskykyä edistäville mikrobeille. Kuvituskuva.Shutterstock
Toimittaja Mika Tommola osallistui Pajusen ja Leppäsen metsäkävelylle Sipoossa. Aluksi luontosuhdetta syvennettiin tarjoamalla ahertaville muurahaisille hilloa. Muurahaisille tuliaisia antaessa pystyy pysähtymään keon äärelle ja havainnoimaan luonnon toimintaa.
Tämän jälkeen metsäkävely kulkee yli kaatunen puunrungon ”kylpypaikalle”. On toisin sanoen aika mennä pötköttelemän sammalmättäälle.
– Mennään siihen makoilemaan. Rentoutetaan kaikki lihakset ja sitten upotetaan kasvot sammalmättääseen ja pyöritellään, piehtaroidaan ja kylvetään, Pajunen neuvoo.
Kovin kauaa ei päätä tarvitse mättäällä kylvettää terveysvaikutukset aikaansaadakseen. Leppänen kertoo, että metsämaagrammassa on useita miljardeja mikrobeja grammassa – satoja tuhansia kertoja enemmän kuin puistosorassa kaupungissa.
– Nykytietämyksen mukaan tämä mikrobisyöte on meille hyvin tärkeää muun muassa immuunijärjestelmän toimivuuden kannalta, Leppänen kertoo.
– Näin likellä luontoa on oltu viimeksi silloin, kun ollaan oltu kompuroivia kaatuilevia taaperoita. Yhtäkkiä palaamme kadotetuksi luullun aarteen äärelle.
Lopuksi seuraa pötköttelyä korpipedillä. Rauhallinen makoilu luonnossa poistaa väsymystä ja lievittävät masennusta, uskotaan.
LUE MYÖS: Missä lapsesi kasvaa? Pysäyttävä tutkimus osoitti mielenterveyden häiriöiden ja vehreyden vahvan yhteyden – jopa yli puolet pienempi riski
Sateen jälkeen metsän terveysvaikutukset korostuvat
Metsässä on erityisen otollista olla juuri sateen jälkeen. Huumaavan tuoksun esiin tuomisen lisäksi sade lisää metsän terveysvaikutuksia.
Sade rummuttaa maata ja irrottaa hyviä mikrobeja, jotka nousevat bioaerosolien kyydissä ilmaan, kertoo Pajunen. Erityisesti jos ihminen hengästyy kosteassa metsässä, hän ahtaa sisuksiinsa ilmaa, jonka myötä hyviä mikrobeja siirtyy elimistöön erityisen runsaasti.
Katso koko haastattelu videolta!