Lakkoilevien Veolian linja-autonkuljettajien pääluottamusmies haluaa muistuttaa, että työnseisauksella ajetaan myös bussien asiakkaiden asiaa.
Veolia Transport Vantaan pääluottamusmies Jani Hartikka kertoo tiedotteessaan, että työnantajan määräämät työvuorojärjestelmämuutokset voivat vaarantaa liikenneturvallisuuden. Jos työvuorojen välinen minimiaika lyhenisi ehdotuksen mukaisesti yhdeksään tuntiin, jäisi varsinainen lepoaika lyhyeksi työmatkojen ja ilta- sekä aamutoimien jälkeen.
– Kun työpäivän pituus on jopa 12 tuntia, voidaan kahden 12 tunnin työvuoron välissä alle viisi tuntia unta saanut kuljettaja ainakin jälkimmäisen työvuoronsa lopulla täysin perustellusti luokitella liikenneturvallisuusriskiksi. Ja tällaisella kuljettajalla voi siis olla allaan 15-metrinen, miltei 30 tonnia painava telibussi, jossa on sisällä yli sata matkustajaa, Hartikka kertoo.
Pääluottamusmies ei voi ymmärtää myöskään työvuorolistaehdotuksen vapaapäivien kiertoa, jossa neljän iltavuoron ja viiden aamuvuoron välissä on yksi vapaapäivä.
– Kuljettajan iltavuoro voi päättyä esimerkiksi 3.30 aamuyöllä ja aamuvuoro puolestaan alkaa samoihin aikoihin. Jokainen voi varmasti arvata, että tällainen 24 tunnin "vapaapäivä" ei missään nimessä vastaa niitä lepo- ja virkistäytymistarkoituksia, joiden vuoksi kuljettajien ajo- ja lepoaikojen varmistamiseksi on laadittu tiukka lainsäädäntö, Hartikka jatkaa.
Ei lain hengen mukaista
Hartikan mukaan myös kuljettajien henkilökohtainen elämä kärsisi, jos ehdotus vapaiden viikonloppujen leikkaamisesta puoleen toteutuisi.
– Työnantajan mukaan sen ajama uusi työvuorojärjestelmä täyttää kuljettajia koskevan työ-, ajo- ja lepoaikalainsäädännön vaatimukset. Näin voi olla lain kirjaimen, mutta ei sen hengen osalta, Hartikka jatkaa.
Pääluottamusmies ihmettelee, miksi uutta työvuorojärjestelmää ajetaan väkipakolla, sillä sille ei ole ilmaistu perusteita. Tiedotteen mukaan kuljettajat arvelevat syyksi sitä, että vantaalaista Veoliaa käytetään "koepallona", sillä alan valtakunnallinen työehtosopimus päättyy ensin talvena.
– On mahdollista, että kuljetusalan työnantajaleiri haluaa testata, kuinka suuria huononnuksia alan työehtoihin se voi saada läpi nyt, kun neuvotteluja tulevasta työehtosopimuksesta käydään työntekijäpuolella tuoreen puheenjohtajan voimin, Hartikka pohtii.
(MTV3)