Turkki on kuvannut myös julkisuuteen, että sillä ei ole Suomen kanssa avoinna samanlaisia kysymyksiä kuin Ruotsin kanssa, sanoo pääministeri Sanna Marin (sd.) Nato-ratifioinneista.
Marin vastasi torstaina Brysselissä kysymykseen siitä, jakaako hän käsityksen Turkin ensisijaisesta halusta ratifioida Suomen hakemus ennen Ruotsia sekä Turkin odotuksesta saada Suomelta jokin viesti tuohon suuntaan etenemisestä.
Marin totesi myös, että hänen mielestään on Suomen ja koko liittokunnan intresseissä, että Suomi ja Ruotsi liittyisivät Naton jäseniksi yhtäaikaisesti. Hän totesi Suomen ja Ruotsin jakavan yhteisen turvallisuusympäristön pohjoisessa.
– Me odotamme nyt näitä ratifiointeja. Minun mielestäni sekä Suomi että Ruotsi täyttävät molemmat nämä hakukriteerit.
Marin on tällä hetkellä Brysselissä Euroopan unionin jäsenmaiden poliittisten johtajien huippukokouksessa.
Lue myös: Häkkänen haluaisi nykyisen eduskunnan hyväksyvän Nato-lait – Vanhasen mukaan Turkin toiminta on "muuttanut asetelmaa"
Upin neuvottelukunnasta älähdys
Ulkopoliittisen instituutin (Upi) johtaja Mika Aaltola ja tutkija Henri Vanhanen vierailivat hiljattain Turkissa. He ovat kertoneet Twitterissä ja medialle matkalta syntyneitä käsityksiään. Aaltola kertoi keskiviikkona Twitterissä skenaarioitaan siitä, miten Suomen ja Ruotsin Nato-reittien erottaminen käytännössä voisi tapahtua. Yhdessä skenaariossa Suomen pitäisi hänen mukaansa viestittää kykyään erottaa hakemukset.
Aaltolan ja Vanhasen matkalta antamat ulostulot aiheuttivat Upin neuvottelukunnan heräämisen.
MTV Uutisten haastattelussa neuvottelukunnan varapuheenjohtaja Saara-Sofia Sirén (kok.) kertoi neuvottelukunnan ottavan Aaltolan tviitit käsittelyyn seuraavassa kokouksessaan.
– Ulkopoliittisen instituutin tehtävä on tuottaa tutkittua tietoa päättäjille. Ei ole tarkoitus, että instituutin johto ja tutkijat itse yrittävät vaikuttaa Suomen ulkopolitiikkaan, Sirén totesi.
Ulkopoliittisen instituutin omien verkkosivujen mukaan se on riippumaton tutkimuslaitos, jonka tehtävänä on tuottaa korkeatasoista ja ajankohtaista tietoa kansainvälisistä suhteista ja EU-asioista.
Aaltola vastasi keskiviikkoiltana Ylen A-studiossa, ettei ole hänen tarkoituksensa vaikuttaa Suomen ulkopoliittisiin ratkaisuihin ja että ajatus on absurdi. Hänen mielestään olisi kummallista, jos eduskunnan yhteydessä toimiva riippumaton tutkimuslaitos ei tässä ajassa hankkisi omakohtaista tietoa siitä, mitä Turkissa ja Unkarissa ajatellaan.