Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan lausunnot hänen Turkin-matkansa jälkeen nostattattivat poliittisen kohun, jota instituutin neuvottelukunta tänään käsitteli. Neuvottelukunnan puheenjohtaja Jouni Ovaska (kesk.) kertoi MTV:n uutisille, että asiasta käytiin neuvottelukunnassa avoin ja monipuolinen keskustelu.
– Vähän se oli kuin myrsky vesilasissa, kommentoi Jouni Ovaska (kesk.)Turkki-kohua.
Ovaskan mukaan neuvottelukunnassa kuultiin Aaltolan selvitys sekä Turkin-matkasta että instituutin yleistilanteesta.
– Totesimme, että Ulkopoliittisella instituutilla on kaiken kaikkiaan keskeinen rooli tiedon tuottajana ja julkisen keskustelun toimijana ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksissä, kertoi Ovaska.
Taustalla Turkin-matka ja NATO-kommentit
Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan Turkin matka herätti kysymyksiä instituutin valvojissa taannoisessa MTV Uutisten nettijutussa. Ulkopoliittista instituuttia valvoo kansanedustajista ja ulkopuolisista jäsenistä koostuva neuvottelukunta, jota johtaa nyt kansanedustaja Jouni Ovaska.
Kohu sai alkunsa, kun Aaltola ja Upi:n tutkija Henri Vanhanen vierailivat Ankarassa selvittelemässä turkkilaisten tutkijoiden ja virkamiesten mielipiteitä ja näkökantoja Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä.
Aaltolan lausunnot saivat osan poliitikoista ja myös Upin neuvottelukunnan jäsenistä epäilemään, että Aaltola astui ulos tutkijan tontiltaan arvioidessaan Turkin suhtautumista Suomen ja toisaalta Ruotsin NATO-jäsenyyksien mahdollisuuteen ja aikatauluun.
Ulkopoliittinen instituutti toimii eduskunnan yhteydessä, mutta on riippumaton tutkimuslaitos. Sitä ohjaa eduskunnan nimittämä hallitus ja lisäksi instituutilla on neuvottelukunta. Molemmissa on myös kansanedustajia.
Lue myös: Kansanedustaja puuttui Mika Aaltolan Twitter-kommentteihin – UPIn neuvottelukunta käsittelee Turkin matkan
Poliitikot poliitikkoja ja tutkijat tutkijoita
Upin neuvottelukuntaa johtava kansanedustaja Jouni Ovaskan (kesk.) totesi aiemmin, että on tärkeää, että tutkijat eivät liikaa puutu poliitikkojen työhön, eivätkä poliitikot tutkijoiden työhön.
– Roolit pitää olla selvinä, hän painotti.
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola on saanut runsaasti mediajulkisuutta sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi vuosi sitten massiivisesti Ukrainaan. Aaltola on kommentoinut sotaa asiantuntijan ominaisuudessa koko ajan.
Osa poliitikoista on pitänyt Aaltolan julkisia esiintymisiä liian poliittisina, NATO-kriittiset kansanedustajat ovat vieroksuneet Aaltolan myönteistä suhtautumista NATO:oon
Jotkut toiset moittivat nimenomaan Aaltolan Turkin-matkan aikaisia kommentteja puuttumisesta herkkään Suomen ja Ruotsin jäsenyysprosessiin. Kriitikkojen mielestä Aaltola puuttui siinä poliittiseen päätöksentekoon.
Tänään Upi:n neuvottelukunta siis kuitenkin päätyi tukemaan avointa keskustelua ja mielipiteiden esittämistä. Ainakin julkisuuteen näin haluttiin viestiä.
Tilannetta on voinut muuttaa myös se, että Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyysprosessien toivotaan etenevän nyt myös Turkissa ja Unkarissa paremmin kuin vielä jokin aika sitten näytti.