Haavisto Aaltolan Nato-kommenteista: "On oltava tarkkana, että viesti on selkeä: tutkijat tekevät tutkijan työtä"

3:49imgKatso video: Mika Aaltolan Nato-tviittailu puhutti kansanedustajia eduskunnassa.
Julkaistu 09.02.2023 15:32
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pitää tärkeänä, että Suomen viestit ovat yhdenmukaisia ja koordinoituja. 

Ulkopoliittisen instituutin (UPI) johtajan Mika Aaltolan Nato-kommentointi Twitterissä herätti eilen ihmetystä osassa UPI:n neuvottelukunnan jäsenistä.

Lue lisää: Kansanedustaja puuttui Mika Aaltolan Twitter-kommentteihin – UPIn neuvottelukunta käsittelee Turkin matkan

Neuvottelukunta käsittelee Aaltolan ja UPIn tutkijan Henri Vanhasen Turkin matkaa seuraavassa kokouksessaan parin viikon päästä. 

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) korostaa, että työnjaon poliitikkojen ja tutkijoiden välillä on oltava selkeä. 

– Tietysti ulkopoliittiseen instituuttiin liittyy kansainvälisestikin se leima, että se on eduskunnan rahoittama, ja toimii lähellä eduskuntaa. Se saatetaan mieltää puoliviralliseksi instituutioksi, ja siinä mielessä se ei ole ihan samassa asemassa kuin kokonaan erilliset tutkimuslaitokset, jotka saavat muualta rahoituksen.

– On oltava tarkkana, että viesti on selkeä: tutkijat tekevät tutkijan työtä, ja neuvottelijat ja poliitikot tekevät omaa työtään, Haavisto sanoo.

Pekka Haavisto Mika AaltolaUlkoministeri Pekka Haavisto korostaa, että työnjaon poliitikkojen ja tutkijoiden välillä on oltava selkeä.AOP

Haavisto ei ota suoraan kantaa siihen, olisiko Aaltolan pitänyt olla varovaisempi sanoissaan.

– Yleisenä periaatteena sanon sen, että herkässä neuvottelutilanteessa on tärkeää, että viestit Suomesta ovat yhdenmukaisia ja koordinoituja.

Lue myös: Pääministeri Marin Upin Nato-kommenteista: "Turkki on kuvannut myös julkisuuteen, että Suomen kanssa heillä ei ole sellaisia kysymyksiä avoinna kuin Ruotsin kanssa"

"Hänellä on tutkijanvapaus"

Puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) toteaa, että UPIn tutkijoilla on tutkijan- ja mielipiteenvapaus. 

– Kyllä Suomen valtiojohto pystyy tekemään päätökset ihan itsenäisesti. Hänellä on tutkijanvapaus ja hän saa tuoda omia mielipiteitään ja kantojaan julki. Hän on siinä hyvin aktiivinen, mikä on hyvä asia.

Savola ei halua arvioida Aaltolan toiminnan moitittavuutta.

– En lähde siihen puuttumaan. UPI:n tutkijoilla on tutkijanvapaus ja mielipiteenvapaus, ja sitä pitää avoimessa demokratiassa kunnioittaa.

Savola toimi UPIn neuvottelukunnan puheenjohtajana ennen puolustusministerin tehtäväänsä.

UPIn neuvottelukunnan tehtäviin kuuluu seurata instituutin toimintaa, ylläpitää yhteyksiä instituutin kannalta keskeisiin viiteryhmiin ja seurata sen toiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Mika Aaltola kirjoitti eilen keskustelua herättäneessä tviittiketjussaan, että Suomen ja Ruotsin Nato-reittien erottaminen voisi tapahtua käytännössä niin, että Suomi "viestittää kykyään erottaa hakemukset, koska nyt ne ovat poliittisesti sidottu toisiinsa".

Aaltola puolusti Ylen A-Studiossa Turkin matkan olleen normaali matka. Hän piti absurdina ajatuksena, että UPI yrittäisi vaikuttaa Suomen ulkopoliittisiin valintoihin.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka