Hallituksen puheenjohtaja: Mika Aaltolan matka Turkkiin ja sen tarkoitus ovat tukeneet Upin tehtäviä, mutta viestinnän osalta tulisi käyttää malttia

0:33img
Video: Näin pääministeri Marin kommentoi torstaina Brysselissä Turkin suhtatumista Suomen Nato-jäsenyyteen
Julkaistu 09.02.2023 21:01(Päivitetty 10.02.2023 17:37)

MTV UUTISET–STT

Puheenjohtaja Sauerin mukaan Ulkopoliittisen instituutin pitää miettiä käyttämiään viestintäkanavia.

Ulkopoliittisen instituutin (Upi) hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja tapasivat torstaina Upin johtoa ja keskustelivat instituutin johtajan Mika Aaltolan ja tutkija Henri Vanhasen Turkin-matkasta ja siihen liittyvästä uutisoinnista, kertoi hallituksen puheenjohtaja Kai Sauer STT:lle.

Sauer on ulkoministeriön alivaltiosihteeri. Varapuheenjohtajana toimii professori Anu Kantola.

–  Keskustelussa todettiin, että matka ja sen tarkoitus ovat tukeneet Upille annettuja tehtäviä ja liittyvät myös Upin mandaattiin, Sauer sanoi.

Mandaatti perustuu sekä lakiin kansainvälisten suhteiden ja Euroopan unionin asioiden tutkimuslaitoksesta että Upin strategiaan.

Tämän lisäksi torstaina keskusteltiin myös matkaan liittyvästä viestinnästä ja sen jälkihoidosta, Sauer kertoi.

Lue myös: Haavisto Aaltolan Nato-kommenteista: "On oltava tarkkana, että viesti on selkeä: tutkijat tekevät tutkijan työtä"

–  Sanotaan nyt niin, että tällaisessa tilanteessa viestinnän maltillisuus on avain.

Viittaat siis siihen, miten herkällä kaikki ovat Nato-jäsenhakemuksen ja Turkin osalta?

–  Kyllä, mutta maltillisuus liittyy myös tämmöisen Upin kaltaisen laitoksen käyttämiin viestintäkanaviin.

Upin johtaja Aaltola kertoi keskiviikkona Twitterissä skenaarioitaan siitä, miten Suomen ja Ruotsin Nato-reittien erottaminen käytännössä voisi tapahtua. Yhdessä skenaariossa Suomen pitäisi hänen mukaansa viestittää kykyään erottaa hakemukset.

Savola: Tutkijalla vapaus tuoda kantojaan julki

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mielestä on tärkeää, että Natoon liittyvät viestit Suomesta ovat yhdenmukaisia ja koordinoituja herkässä neuvottelutilanteessa.

Haavisto ei torstaina ottanut kantaa Aaltolan toimintaan, sillä Upi on eduskunnan yhteydessä toimiva riippumaton tutkimuslaitos. Hänen mukaansa Upiin liittyy kuitenkin kansainvälisestikin sellainen leima, että koska se on eduskunnan rahoittama ja niin lähellä eduskuntaa, se saatetaan mieltää puoliviralliseksi instituutioksi.

Lue lisää: Kansanedustaja puuttui Mika Aaltolan Twitter-kommentteihin – UPIn neuvottelukunta käsittelee Turkin matkan

Puolustusministeri Mikko Savolan (kesk.) mielestä tutkijalla on vapaus tuoda omia mielipiteitään ja kantojaan julki.

–  Hän (Aaltola) on tietysti hyvin aktiivinen siinä myös, mikä on hyvä asia. Siitä voi Upi sitten itse keskuudessaan keskustella, jos tästä haluaa keskustella, Savola kommentoi toimittajille torstaina.

Upin toimintaa ja sen yhteiskunnallista vaikuttavuutta seuraava Upin neuvottelukunta on käsittelemässä Nato-asiaa kokouksessaan kahden viikon päästä.

Neuvottelukunnan seuraavaksi puheenjohtajaksi nouseva Jouni Ovaska (kesk.) sanoi torstaina eduskunnassa, että hän on keskustellut Aaltolan kanssa lyhyesti.

–  Mitään suurempaa dramatiikkaa tähän matkaan ei liity.

Asiaan palataan Ovaskan mukaan vielä uudestaan, koska se on herättänyt niin paljon huomiota.

Tuoreimmat aiheesta

Mika Aaltola