Kansanedustaja puuttui Mika Aaltolan Twitter-kommentteihin – UPIn neuvottelukunta käsittelee Turkin matkan

Kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.) ihmettelee Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan kirjoituksia Turkin matkan jälkeen. 

Mika Aaltola vieraili yhdessä tutkijan Henri Vanhasen kanssa Turkissa parin päivän ajan. 

Aaltola kertoi kaksikon käyneen keskusteluja matkan aikana, joista on käynyt ilmi, että Turkki näkee Suomen Nato-kelpoisena. Ruotsi ei sen sijaan täytä kaikkia vaateita. Aaltolan mukaan yksi vaihtoehto on, että ”Suomen pitäisi viestittää kykyään erottaa hakemukset, koska nyt ne ovat poliittisesti sidottu toisiinsa”

UPIn neuvottelukunnan varapuheenjohtaja Saara-Sofia Sirén toteaa, että neuvottelukunta aikoo käsitellä Aaltolan ja Vanhasen Turkin matkaa seuraavassa kokouksessaan parin viikon päästä. 

Neuvottelukunta seuraa UPIn toimintaa

Ulkopoliittisella instituutilla on neuvottelukunta, jonka tehtäviin kuuluu seurata instituutin toimintaa, ylläpitää yhteyksiä instituutin kannalta keskeisiin viiteryhmiin ja seurata sen toiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta. 

– Ulkopoliittisen instituutin tehtävä on tuottaa tutkittua tietoa päättäjille. Ei ole tarkoitus, että instituutin johto ja tutkijat itse yrittävät vaikuttaa Suomen ulkopolitiikkaan, Sirén toteaa MTV Uutisille.  

Turkin matkan ajankohta on myös Sirénin mukaan erityisen herkkä, koska Suomen Nato-jäsenyys on kriittisessä vaiheessa. Keskustelua Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä seurataan tarkasti muissa maissa. Sirén painottaa samalla, että instituutin työ on erittäin tärkeää ja se tukee päätöksentekoa.

– Samalla täytyy muistaa, että Suomen perustuslaissa määritellään, että tasavallan presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa, Sirén muistuttaa. 

Lain mukaan Ulkopoliittinen instituutti on eduskunnan yhteydessä toimiva riippumaton tutkimuslaitos. Instituutin toimintaa ohjaa yhdeksänjäseninen hallitus, ja sen yhteydessä toimivat myös neuvottelukunta ja tieteellinen neuvosto.

Upin nettisivuilla kerrotaan, että instituutin tutkimuksen tavoitteena on tuottaa korkeatasoista ja selkeää aineistoa tieteelliselle yhteisölle, poliittisille päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun. Instituutin tutkijat kommentoivat medioissa ajankohtaisia kysymyksiä oman tutkimuksensa ja asiantuntemuksensa pohjalta samaan tapaan kuin kollegansa yliopistoissa.

Juttua muokattu 9.2. kello 18.26: Täsmennetty, että Aaltolan pohtima vaihtoehto Suomen Nato-jäsenyysprosessin erottamisesta Ruotsista niin, että "Suomen pitäisi viestittää kykyään erottaa hakemukset", on yksi, mutta ei ainoa vaihtoehto.

Juttuun lisätty 11.2. klo. 12.30 Lain mukaan Ulkopoliittinen instituutti on eduskunnan yhteydessä toimiva riippumaton tutkimuslaitos. Instituutin toimintaa ohjaa yhdeksänjäseninen hallitus, ja sen yhteydessä toimivat myös neuvottelukunta ja tieteellinen neuvosto.


Lue myös:

    Uusimmat