Näin käy EU-vaaleissa: Hyvin tasainen neljän puolueen rintama kokoomuksen ja SDP:n takana

Kokoomus kärjessä eurovaalikyselyssä 5:46
Kokoomus ja Sdp ovat suosituimmat puolueet MTV:n Åbo Akademilta tilaamassa mielipidetutkimuksessa.

Kokoomus ja Sdp ovat suosituimmat puolueet MTV:n Åbo Akademilta tilaamassa mielipidetutkimuksessa. Perussuomalaisten, vihreiden, keskustan ja Vasemmistoliiton kannatusluvut ovat mittauksessa hyvin lähellä toisiaan.

MTV:n Åbo Akademilta tilaamaan Kansalaismielipide-tutkimukseen vastasi verkossa yli 2 200 äänioikeutettua viimeisten kuuden päivän aikana. Virhemarginaali on kokoomuksen tuloksessa 2,7 prosenttiyksikköä.

Kokoomus on selkeästi suosituin puolue 21,5 prosentin kannatuksella. SDP on toinen 17 prosentin kannatuksella.

Perussuomalaiset, vihreät, keskusta ja Vasemmistoliitto ovat lähellä toisiaan 11,2-13,3 prosentin kannatusluvuilla.

Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund korostaa, että mittauksesta vedettäviin johtopäätöksiin liittyy paljon epävarmuuksia.

– Kokoomus, joka on ennenkin ollut eurovaalien ykkönen, on vahvimmin kiinni neljässä paikassa. Sitten on auki, onnistuuko Sdp saamaan 17 prosenttia äänestäjistä vaaliuurnille. Heillä on ollut aiemmin tässä vaikeuksia. Voi käydä niin, että on paljon kahden paikan puolueita: Sdp, Perussuomalaiset, vihreät ja jopa Vasemmistoliitto, Grönlund pohtii.

Menettääkö Rkp paikkansa?

Vihreät on mittauksen perusteella jäämässä viime vaalien tuloksesta.

Rkp on puolestaan vaarassa menettää ainoan meppinsä, mikä olisi puolueelle suuri tappio.

–  Rkp toivoo pitävänsä paikkansa. Suomen saama 15:s paikka parlamenttiin voi auttaa Rkp:tä. Kristillisdemokraatit voivat Liike nyt -puolueen kanssa solmiman vaaliliiton kanssa kisata (Rkp:n) kanssa tästä viimeisestä paikasta, Grönlund arvioi.

Huomenna tiistaina on viimeinen päivä äänestää ennakkoon. Varsinainen vaalipäivä koittaa sunnuntaina.

Vaalitulokseen vaikuttaa erityisesti EU-vaaleissa se, mitkä puolueet lopulta onnistuvat saamaan kannattajansa liikkeelle.

Asiantuntija seuraa erityisesti sitä, miten perussuomalaisten käy.

– Lähtevätkö Perussuomalaisten kannattajat äänestämään? Noin puolet sanoo äänestävänsä perussuomalaista ehdokasta. Siellä on kuitenkin yli kolmannes heitä, jotka ovat epävarmoja. Perussuomalaisten menestys vaikuttaa myös muiden menestykseen, ei vähiten vihreiden ja Rkp:n, Grönlund toteaa.

 

 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat