"Pahannäköisiä lonkeroita" – kartta näyttää Venäjän Kurskin hyökkäyksen tulokset

Venäjä keskittää lisää joukkojaan Kurskin alueelle, Ukraina väittää.

Venäjän viime viikolla voimistunut, "häikäilemättömäksi" kuvailtu vastahyökkäys Kurskin alueella on saavuttanut menestystä.

Venäläisjoukot ovat edenneet yhä syvemmälle ukrainalaisjoukkojen pullistumaan, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW). Eteneminen on painottunut pullistuman länsipuolelle.

Sodassa pullistumalla tarkoitetaan rintamaan muodostunutta verrattain syvää aluetta, joka poikkeaa muusta rintamalinjasta.

– Karttaan on piirtynyt pahannäköisiä lonkeroita. Venäjä etenee ukrainalaisten asemien lomitse, mikä luo piiritysuhan, sanoo sodan tilannekarttaa ylläpitävän suomalaisen Black Bird Groupin Pasi Paroinen puhelimitse MTV Uutisille.

– Lähipäivät kertovat aika paljon. Voi olla, että Ukraina aloittaa päättäväiset vastahyökkäykset tai Ukraina ottaa reilusti takapakkia suoristakseen rintamalinjan, Paroinen jatkaa.

Venäläiset sotakommentaattorit väittävät maan joukkojen vallanneen sekä Olgovkan, Lyubimovkan että Tolsty Lugin ja suurimman osan Novoivanovkasta. Väitteitä ei ole vahvistettu.

Ukraina myöntää Venäjän pyrkivän työntämään ukrainalaisjoukkoja Kurskista, mutta presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukraina on pystynyt pitämään asemansa. Julkisesti saatavilla olevan kuvamateriaalin perusteella tämä väite ei ainakaan täysin pidä paikkaansa.

Tilanne epäselvä

Kurskin rintamatilanteen arvioimista vaikeuttaa tällä hetkellä julkisesti saatavilla olevan kuvamateriaalin vähyys, Paroinen sanoo. Yksi selitys tälle voi olla se, että taistelut käyvät kuumina, jolloin materiaalia ymmärrettävistä syistä julkaistaan vähemmän.

Lisäksi esimerkiksi ukrainalainen karttapalvelu Deep State ja ajatushautomo ISW ovat arvioissaan Paroisen mukaan usein "konservatiivisia".

– Tilanteen vakavuus jää helposti huomaamatta, koska nämä ovat isoimmat toimijat ja heidän arvioihinsa lännessäkin usein viitataan, Paroinen sanoo.

– Varsinkin ukrainalainen Deep State on tänä kesänä yrittänyt viimeiseen asti ylläpitää parempaa kuvaa kuin mitä se todellisuudessa on, hän jatkaa.

Suomalaisen Black Bird Groupin ylläpitämän Ukrainan sodan tilannekartan mukaan Venäjä on vallannut takaisin merkittäviä osia Kurskin alueesta aloitettuaan vastahyökkäyksensä syyskuussa.

Venäjän Kurskin alueen rintamatilanne. Tummemman sininen alue on Ukrainan 13. lokakuuta hallussa pitämä. Vaaleamman sinisellä merkityt alueet olivat Ukrainan hallussa vielä 1. syyskuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyssuuntia.
Venäjän Kurskin alueen rintamatilanne. Tummemman sininen alue on Ukrainan 13. lokakuuta miehittämä alue. Vaaleamman sinisellä merkityt alueet olivat Ukrainan hallussa vielä 1. syyskuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyssuuntia.

Ukrainan armeijan komentajan Oleksandr Syrskyin mukaan Venäjä on keskittänyt noin 50 000 sotilasta Kurskin alueelle. Lukua ei ole vahvistettu.

Lisää venäläisjoukkoja on matkalla Kurskin pullistuman alueelle, Ukrainan armeijan tiedottaja Vadym Mysnyk väitti sunnuntaina.

Selkeää julkista todistusaineistoa joukkojensiirroista ei ole, Parnoinen sanoo. Tämä ei tokikaan tarkoita sitä, etteikö yksiköitä olisi Kurskiin matkalla tai sinne jo saapunut.

Kurskissa on viime aikoina havaittu useiden eri Venäjän eliittiyksiköiden osia. Näin ollen "näyttää siltä", että venäläiset keräävät alueelle huomattavaa voimaa, Paroinen arvioi.

Pullistuman ympäristössä on tehty havaintoja esimerkiksi Venäjän eliittiyksiköihin kuuluvan kaartin 106. maahanlaskudivisioonan kaikkien rykmenttien osista, Paroinen kertoo. 

Lisäksi paikalla on kaartin 155. merijalkaväkiprikaatin ja kahden ilmarynnäkködivisioonan osia. Nämä kaikki edustavat Venäjän armeijan parhaimmistoa.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Kremlin joukot hyökkäävät ennen kaikkea venäläisten hallussa olevan Korenevon ja Ukrainan miehittämän Sudzhan kaupungin välisen tien mukaisesti.

ISW: Tämä on Venäjän tavoite

Ajatushautomo Institute for the Study of War katsoo venäläisjoukkojen "voimistaneen" yritystään työntää Kurskin alueella olevat ukrainalaisjoukot pois mailtaan.

Ajatushautomo ISW uskoo, että Venäjä todennäköisesti haluaa heittää ukrainalaisjoukot pois Kurskin alueelta ennen kuin sääolosuhteet alueella heikentyvät ja vaikeuttavat liikkumista taistelukentällä. Mutainen kelirikko vaikeuttaa sekä sotilaiden että raskaan kaluston liikkumista.

Ripeä hyökkäysaikataulu olisi myös sikäli Venäjän etu, että mitä pidempään ukrainalaisjoukot ovat Kurskissa, sitä kauemmin heillä on aikaa linnoittautua ja näin vaikeuttaa venäläisten hyökkäämistä.

Venäjän vastahyökkäyksen voimistuminen Kursksissa ei sikäli tule yllätyksenä, että Venäjä aloitti jo syyskuussa "rumaa jälkeä" tehneen hyökkäyksen alueella.

Jos Venäjä saa tyhjennettyä Kurskin alueen ukrainalaisista, mahdollistaisi tämä joukkojen siirrot takaisin Donetskin suunnalle, jossa Venäjä on pyrkinyt eteenpäin erityisesti Pokrovskin kaupungin läheisyydessä, ISW arvioi. 

Ukrainan elokuinen yllätyshyökkäys Kurskiin ei lopettanut Venäjän hyökkäystä Donetskissa.

Lue myös:

    Uusimmat