Naton ydinaseharjoitus alkaa – tutkija kertoo, miksi Suomen on syytä olla mukana

Naton pääsihteeri Mark Rutte ja edellinen pääsihteeri Jens Stoltenberg 1. lokakuuta.
Naton pääsihteeri Mark Rutte ja edellinen pääsihteeri Jens Stoltenberg 1. lokakuuta.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 14.10.2024 05:49

MTV UUTISET – STT

Steadfast Noon -harjoitus järjestetään vuosittain, oikeita ydinaseita ei ole mukana.

Vuosittain järjestettävä Naton ydinaseharjoitus Steadfast Noon alkaa tänään. Naton mukaan kaksi viikkoa kestävään harjoitukseen osallistuu 13 jäsenmaata ja yli 60 lentokonetta.

Nato pääsihteerin Mark Rutten mukaan ydinpelote on liittokunnan turvallisuuden kulmakivi, jonka toimivuutta on syytä testata.

Tämän vuoden harjoitusta isännöivät Belgia ja Hollanti. Lentotoimintaa on Tanskan ja Britannian ilmatilassa sekä Pohjanmeren yllä. Toimintaa on kahdeksasta lentotukikohdasta, ja harjoitusjoukkojen koko yhteensä noin 2 000 henkilöä, Nato tiedottaa.

Brittiläinen Key.Aero-ilmailusivusto kertoi elokuussa, että harjoituksessa on mukana myös Suomen Ilmavoimien Hornet-hävittäjiä. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi Ylelle syyskuussa olevan päivänselvää, että Suomi osallistuu Naton jäsenenä myös ydinaseharjoituksiin.

Key.Aeron mukaan Ruotsi ei olisi mukana ydinaseharjoituksessa. Saabin Gripen-hävittäjiä on silti ilmeisesti mukana Tshekin ilmavoimista.

Nato on parin viime vuoden aikana julkistanut tietoja harjoituksen pitopaikasta ja -alueesta sekä koneiden määristä mutta ei listaa osallistuvista maista. Suomen puolustusministeriö ei kommentoi harjoitusta tai Suomen mahdollista osallistumista siihen

Tutkija: Osallistuminen perusteltua

Käytännössä Steadfast Noonissa on kyse Yhdysvaltain Eurooppaan sijoittamien B-61-ydinpommien käytön harjoittelusta, tosin oikeita ydinaseita ei harjoituksissa Naton mukaan koskaan liikutella.

Suomen Horneteja eli F/A-18-hävittäjiä ei ole sertifioitu kuljettamaan ydinpommeja, joten suomalaisten mahdollinen osallistuminen rajoittuisi tavanomaisiin ilmavoimien tukitoimiin tai harjoitusvastustajana toimimiseen. 

Sen sijaan esimerkiksi Hollannin F-35A-hävittäjät on kelpuutettu myös ydinaseen kuljettamiseen. Suomi on uusimassa omat Hornetinsa samaan konemalliin.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu arvioi STT:lle syyskuussa Suomen osallistumisen ydinaseharjoitukseen olevan perusteltua. Hän muistutti Suomen olevan strategisesti herkkä etulinjan maa, joka voi olla pahimmissa skenaarioissa myös ydinaseiden kauttakulkualuetta.

– Etulinjan maana meillä on intressi nähdä, miten tämä (ydinase)puoli Natossa toimii, Pesu sanoi.

Key.Aeron mukaan Steadfast Noon -harjoitus jatkuu 24. lokakuuta saakka.

Lue myös: Nobelin rauhanpalkinto ydinaseita vastustavalle Nihon Hidankyo –järjestölle

Iran voi hankkia ydinaseen, koska ballistiset ohjukset eivät toimi – Risto E. J. Penttilältä kylmäävä arvio

NY Times: USA:n tiedustelu pelkää Venäjän väkivaltaista kostoa, jos Ukraina saa ohjusluvan

Tuoreimmat aiheesta

Nato