Ainakin kolmesti viikossa pähkinöitä nauttivat saattavat säästyä eteisvärinä-rytmihäiriöltä muita todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Myös sydämen vajaatoiminnan riski saattaa pienentyä pähkinöillä.
VIDEO: Mikä merkitys ruokavaliolla on aivoillemme? Ravitsemustieteilijä kertoo, mitä meidän kannattaisi syödä.
Pähkinöiden säännöllinen syöminen on yhdistetty suotuisiin sydänvaikutuksiin aiemminkin, mutta tutkimuksissa on harvemmin tarkasteltu yksittäisiä sydänoireita ja sairauksia. Nyt julkaistussa tutkimuksessa niin tehtiin seuraamalla 61 000 ruotsalaisaikuista 17 vuoden ajan.
Tulosten perusteella pähkinöitä kolmesti viikossa nauttivat sairastuivat eteisvärinään noin 20 prosenttia epätodennäköisemmin kuin osallistujat, jotka eivät syöneet niitä koskaan. Pähkinöitä kerran tai kahdesti viikossa syömällä sai myös suotuisia vaikutuksia, mutta ne olivat selvästi pienempiä. Sydämen vajaatoiminnan riski pieneni noin 20 prosenttia, mutta yhteys havaittiin vain 1–2 kertaa pähkinöitä viikossa nauttivilla.
Sydänhyödyt luultua rajallisemmat?
Ruotsalaisten havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä eteisvärinän ja sydämen vajaatoiminnan lisäksi pähkinät eivät tässä tutkimuksessa vähentäneet muita sydänoireita tai -sairauksia. Jos tämä pitää paikkansa, pähkinöiden sydänhyödyt saattavat olla luultua rajallisemmat.
Pähkinöissä on terveellisiksi tiedettyjä rasvoja, jotka saattavat selittää terveysvaikutukset, mutta osa yhteydestä voi johtua paljon pähkinöitä käyttävien muista elintavoista. Pähkinöitä säännöllisesti nauttivat ovat usein muutenkin terveystietoisia.
Tutkimus julkaistiin Heart-lehdessä.
Eteisvärinä on yleisin rytmihäiriöistä, ja sitä potee joka kymmenes yli 65-vuotias. Eteisvärinä suurentaa varsinkin aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa ja aiheuttaa muun muassa sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä.
LUE MYÖS: Sydämen eteisvärinä pysäytti Petrin, 38, kesken loman – varoittaa nyt muita: ”Kuolema kuittaa univelat?”
Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.