Runsaasti pehmeää rasvaa sisältävät pähkinät ovat tunnetusti hyväksi sydänterveydelle. Uusi amerikkalaistutkimus esittää, että erityisesti pekaanipähkinät laskevat haitallista LDL-kolesterolia nopeasti.
Georgian yliopiston tutkijat havaitsivat, että pekaanipähkinöiden päivittäinen syöminen laskee merkittävästi kolesterolia jo kahdeksassa viikossa.
Tutkimukseen osallistui 52 aikuista, joilla oli kohonnut riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin.
Osallistujat jaettiin sattumanvaraisesti kolmeen ryhmään. Ensimmäisessä ryhmässä osallistujat söivät päivittäin 68 grammaa eli lähes 500 kilokalorin edestä pekaanipähkinöitä osana normaalia ruokavaliotaan. Toisessa ryhmässä pekaanipähkinöillä korvattiin dieetin muita runsasenergisiä ruokia. Kolmanteen ryhmään joutuneet eivät syöneet pekaanipähkinöitä.
Kaikilta osallistujilta otettiin verikokeet ennen ja jälkeen kahdeksan viikon kokeen. Tutkijat huomasivat, että pekaanipähkinöitä syöneillä veren kokonaiskolesteroli, haitallinen LDL-kolesteroli ja veren rasva-arvot paranivat selvästi. Keskimäärin heidän kokonaiskolesterolinsa laski 5 prosentilla ja LDL-kolesteroli 9 prosentilla.
Osa ihmisistä pääsi kahden kuukauden pähkinäkuurin ansiosta jopa kokonaan eroon korkeasta kolesterolista. Tutkimus ilmestyi Journal of Nutrition -julkaisussa.
Lue myös: Suomalaistutkijoilta mullistava havainto: Haitallisen LDL-kolesterolin nousuun voivat vaikuttaa myös lääkkeet, torjunta-aineet, muovi ja saasteet
Pähkinöiden sydänhyödyt
Paljon pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa sisältävät pähkinät edistävät tunnetusti sydänterveyttä, sillä ne pienentävät veren LDL-kolesterolipitoisuutta. Veren kolesterolipitoisuutta pienentävät myös kuidut, joita pähkinöistä löytyy niin ikään runsaasti.
Pähkinöiden sisältämä kuitu ja proteiini myös ylläpitävät kylläisyyden tunnetta, mikä edistää sydänterveydelle suotuista painonhallintaa. Runsasenergisyytensä vuoksi pähkinöitä kannattaa kuitenkin syödä maltilla, suunnilleen pienen kourallisen verran päivässä.
Pähkinät tulisi nauttia maustamattomina eli ilman suolaa ja maustekuorrutteita.
Lue myös: Pahin moka, jonka voit tehdä pähkinöille: Jopa 90 prosenttia terveyshyödyistä häviää?
Pekaanipähkinät ja kolesteroli
Pekaanipähkinöistä erityisen hyvän valinnan tekevät niiden luonnostaan sisältämät antioksidantit, jotka voivat suojata useilta sairauksilta, kuten sydän- ja syöpätaudeilta, yhdysvaltalaisen Loma Linda yliopiston tutkijat esittivät vuonna 2011.
Tuossakin tutkimuksessa havaittiin pekaanipähkinöiden suotuisa vaikutus kolesteroliin. Pekaanipähkinöiden syönnin jälkeen hapettuneen LDL-kolesterolin määrä veressä laski jopa kolmanneksella.
Hapettuneen LDL-kolesterolin on arveltu olevan keskeisessä asemassa valtimoiden kovettumisessa. Valtimoiden kovettuminen eli ahtautuminen aiheuttaa sydän- ja aivoinfarkteja.
Lue myös: Tätä sairautta suomalaiset pelkäävät kaikista eniten – eikä huoli ole aiheeton
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
1:36
Lähteet: University of Georgia, The Journal of Nutrition, Sydänliitto 1 & 2, Loma Linda University