Pieni annos tuttua naposteltavaa voi vähentää huonoa kolesterolia

9:56img
Kolesteroli aisoihin! Äkkikuolema voi olla sepelvaltimotaudin ensimmäinen oire
Julkaistu 23.09.2021 14:50

UUTISPALVELU DUODECIM - MTV LIFESTYLE

Pähkinöiden säännöllinen syöminen toisi terveysetuja, kertoo tutkimus.

Pähkinöiden säännöllinen syöminen on useissa tutkimuksissa yhdistetty sydänriskien pienentymiseen ja kolesterolitasojen parantumiseen. Tuoreen tutkimuksen tulokset vahvistavat näyttöä ja osoittavat pähkinöiden mahdollisesti hillitsevän myös pienten LDL-hiukkasten pitoisuuksia veressä. Pienet LDL-hiukkaset ovat tutkimusten mukaan erityisen haitallisia.

Lue myös: Onko enemmän parempi? Suomalaistutkijat selvittivät, miten eri D-vitamiiniannokset vaikuttavat lapsen kehitykseen

"Pähkinäryhmän" LDL-kolesterolipitoisuudet pienenivät enemmän

Circulation-lehden julkaisemassa tutkimuksessa runsaat 600 tervettä keskimäärin 69-vuotiasta söi päivittäin 30–60 grammaa saksanpähkinöitä tai ohjattiin verrokkiryhmään, joka ei syönyt pähkinöitä. Tutkimus kesti kaksi vuotta.

Pähkinäryhmäläisten LDL-kolesterolipitoisuudet pienenivät keskimäärin hieman enemmän kuin verrokkien, tulokset osoittivat. Myös kokonaiskolesteroli laski. Päivittäinen pähkinöiden nauttiminen vähensi LDL-hiukkasten, mutta myös niin sanottujen pienten LDL-hiukkasten määrää.

Lue myös: Pekaanipähkinöitä kannattaisi syödä päivittäin – tutkimus paljasti suotuisia vaikutuksia jo kahdessa kuukaudessa

Havaitut muutokset eivät kovin suuria

Havaitut muutokset eivät olleet kovin suuria, mikä voi johtua siitä, että osallistujat olivat suhteellisen terveitä tutkimuksen alkaessa. Lisäksi heistä monet olivat jo kolesterolilääkityksellä, joten hoitamattomilla potilailla vaikutukset olisivat todennäköisesti olleet suurempia.

Tutkimuksen menetelmällisten rajoitteiden vuoksi havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta pähkinöiden terveyshyödyt on havaittu tutkimuksissa aiemminkin. Suotuisat vaikutukset liittyvät todennäköisesti niiden terveellisiin rasvoihin, antioksidantteihin ja kuituihin.

Lue myös: Rasvattomat vai rasvaiset maitotuotteet? Uusi tutkimus: Tämä on terveellisempi valinta

Katso myös: Sydänsairaus voidaan sekoittaa astmaan tai närästykseen – varo hiipivää oiretta!

17:00img

Lue myös: Tutkimus: Suoliston bakteerit vaikuttavat diabetesriskiin – tee tämä muutos lautasella

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

Sydänterveys