Päivä rajan takana töissä ja kaksi viikkoa karanteenissa? Mikko Kärnä: Krista Kiurun koronalinjauksessa on paha valuvika – "Tuolla alueella asiointi rajan yli on jokapäiväistä"

4:00imgMinisteri Kiuru: Riskimaista tulleet voidaan määrätä jatkossa pakkokaranteeniin ja -testaukseen – uhmaamisesta jopa vankeusrangaistus.
Julkaistu 11.08.2020 11:50
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulta (sd.) selkeämpiä linjauksia Ruotsista Suomeen saapuvien karanteenimääräyksiä koskien. 

Ministeri Kiuru linjasi eilisessä tiedotustilaisuudessa, että riskimaista Suomeen matkustavat määrätään jatkossa pakkokaranteeniin.

Lappilaiskansanedustaja Kärnä on nyt näreissään linjauksesta ja vaatii erityisratkaisua Tornionjokilaakson alueelle.

– Ministeriössä ei ole nyt selkeästikään ajateltu tilannetta länsirajallamme Tornionjokilaaksossa. Tuolla alueella asiointi rajan yli on jokapäiväistä, Kärnä toteaa tiedotteessa.

Kärnä haluaa selvennystä linjaukseen

Ruotsin koronatilanne on ollut toistaiseksi niin huono, että matkustusrajoitukset maahan on pidetty voimassa.

Suomen ja Ruotsin välillä on sallittu vain työmatka- ja muu välttämätön liikenne sekä huvialusliikenne. Juridisesti Suomen kansalaisella on aina oikeus lähteä maasta tai palata maahan.

Eilen linjattu 14 päivän pakkokaranteeni koskee Ruotsista Suomeen matkustavia, mutta käytännön yksityiskohdat ovat HS:n mukaan auki. 

– Jos ihan tämän päätöksen mukaisesti edetään, niin se tarkoittaa, että joka kerta ylitettäessä raja Ruotsista Suomeen päälle tulee 14 päivän karanteeni, sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kommentoi HS:lle.

Mikko Kärnä haluaa ministeriön selventävän linjaustaan.

– Mikäli ministeriön linjaus toteutetaan tuollaisenaan, käyvät ihmiset rajan yli kerran kahdessa viikossa päivän töissä ja makaavat sen jälkeen kotona valtion maksamassa karanteenissa kaksi viikkoa, Kärnä sanoo.

Ei tarpeeksi tietoa etukäteen, sanoo Kärnä

Kärnän mielestä sosiaali- ja terveysministeriössä ei ylipäätään ole "osaamista ja ymmärrystä Tornionjokilaakson erityisestä luonteesta yhtenäisenä alueena".

Itse linjauksen valmistelukaan ei Kärnän mielestä ole sujunut kuten pitäisi.

– Olisi mielestäni ollut aivan suotavaa, että Krista Kiuru olisi informoinut hallituskumppaneitaan jollain tavoin etukäteen ennen eilistä tiedotustilaisuuttaan. Kansanedustajana ei ole mukava lukea tällaisia uutisia lehdestä, Kärnä ihmettelee.

Tuoreimmat aiheesta

Marinin hallitus