Hallitus on tänään kertonut rajaliikenteen tiukentamiseen liittyvistä linjauksistaan Ruotsin ja Norjan vastaisella rajalla. Lisäksi infossa käytiin lyhyesti läpi ulkomailla olevien suomalaisten ja Uudenmaan eristämisen tilannetta.
Hallitus päätti tänään jatkaa rajavalvonnan väliaikaista palauttamista sisärajoille 13. toukokuuta saakka. Tavoitteena on vähentää liikkumista Ruotsin ja Norjan vastaisella rajalla olevalla luontaisella työssäkäyntialueella.
Jatkossa pohjoisessa sallitaan vain välttämättömin työmatkaliikenne. Työntekijällä pitää olla työnantajan osoittama todistus työn välttämättömyydestä, hallitus kertoo tiedotteessa.
– Päätöksissä keskeistä on riskiryhmien suojaaminen ja tehohoidon riittävyys. Erityisesti Pohjois-Suomessa ja Ahvenanmaalla tehohoitokapasiteetti on pieni, sisäministeri Maria Ohisalo sanoi.
Koronaa koskevat rajoitukset ovat Ohisalon mukaan tehonneet Suomessa, ja niitä pitää jatkaa.Tilannekatsauksessa puhuivat sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) lisäksi, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sekä liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.).
Lue myös: HS: Lääkäriltä synkkä arvio Levin “viruslingosta” – aiheuttanut mahdollisesti satoja tartuntoja eri puolille Suomea
Tiukennuksia karanteeniin
Kaikki sisärajojen yli Suomeen saapuvat henkilöt ovat Suomessa oleskelunsa aikana velvollisia pysymään karanteenissa 14 päivää viimeisestä Suomeen saapumispäivästä lukien. Karanteenivaatimus ei koske välttämätöntä ensihoidon ja pelastustoimen henkilöstöä tai tavaraliikenteen kuljetushenkilöstöä.
Hallitus pyysi työnantajia pohtimaan, miten työmatkaliikennettä rajan yli pohjoisessa voitaisiin vähentää.
Lue myös: Yllättävä muutos lockdown-liikenteeseen: poliisi vähentää valvontaa Uudenmaan rajoilla – "Luotamme siihen, että ihmiset ymmärtävät miten tärkeä ja vakava asia tämä on"
– Hallitus myös vetoaa työnantajiin, että nämä selvittäisivät keinoja vähentää työntekijöiden rajan yli liikkumista esimerkiksi majoittamalla työntekijöitä työssäkäyntipaikkakunnalla, Ohisalo sanoi tiedotustilaisuudessa.
Suomen vastaisella maarajalla Ruotsin ja Norjan puolella työssä käyvien suomalaisten tulee olla karanteenia vastaavissa olosuhteissa heidän ollessaan Suomen alueella.
Lisäksi Ruotsista tai Norjasta Suomeen tulevien työntekijöiden tulee noudattaa THL:n ohjeistusta tartuntariskin vähentämisestä ja olla karanteenia vastaavissa olosuhteissa mahdollisuuksien mukaan niin Suomessa kuin kotona olleessaan, tiedotteessa kerrotaan.
Lue myös: Poliisi on jo karsinut valvontaa Uudenmaan rajoilla hiljaisilla paikoilla – pääsiäisenä valvontaa lisätään taas, vapaapäivät eivät riitä rajan ylityksen syyksi
Matkustajalaivaliikenne päättyy väliaikaisesti
Harakan mukaan henkilöliikenne laivoilla Ruotsista, Virosta ja Saksasta päättyy väliaikaisesti. Hallitus suosittaa laivayhtiöitä lopettamaan henkilöliikenteen lipunmyynnin laivoille, jotka lähtevät lauantaina tai sen jälkeen.
– Eli pääsiäiseksi kotiin, Harakka täsmensi linjauksen taustalla olevaa ajatusta.
Suositus lipunmyynnin lopettamisesta on voimassa 13. toukokuuta saakka. Tavara- ja rahtiliikennettä tämä ei koske.
Henkilöliikenne laivaliikenteen reiteillä Ahvenanmaalta manner-Suomeen on edelleen mahdollista.
Lue myös: MTV seuraa koronan leviämistä maailmalla: Kiinan uusissa luvuissa ei yhtäkään koronasta johtuvaa kuolemaa – Yhdysvalloissa menehtyi päivän aikana yli tuhat ihmistä
Ahvenanmaan sairaanhoito turvataan
Hallitus velvoittaa sosiaali- ja terveysministeriön huolehtimaan siitä, että Ahvenanmaan sairaalan toiminta turvataan. Tarvittavat lääkärit järjestetään manner-Suomesta Ahvenanmaalle, ja heillä pitää olla tarvittava kielitaito.
Ahvenanmaan käytössä olevan FinnHEMS-lääkintähelikopterin pilotit kuuluvat ensihoito- ja pelastushenkilöstöön, jote heitä vaatimus 14 vuorokauden karanteenia vastaavissa olosuhteissa pysymisestä ei koske.
Suomalaisia yhä ulkomailla
Ulkoministeri Haaviston mukaan noin 2 000 suomalaista matkailijaa on edelleen ulkomailla. He etsivät keinoa päästä Suomeen. Ensisijaisesti heidän on palattava kaupallisilla reittileinnoilla, mutta tarvittaessa ulkoministeriö järjestää niin sanottuja kotiutuslentoja.
Haaviston mukaan suomalaisia on eniten Espanjassa, Uudessa-Seelannissa, Australiassa ja Thaimaassa.
Viime aikoina Suomessa on keskusteltu maataloutta ja puutarhoja uhkaavasta työvoimapulasta, kun ulkomaisia kausityöntekijöitä ei pääse Suomeen. Haaviston mukaan kausityöntekijätilanteesta on käyty keskusteluja Ukrainan kanssa.
Lue lisää: Suomalainen luksuslentoyhtiö lennättää koronaviruspotilaita kovalla rahalla: ”Emme haluaisi tästä puhua”
Miten käy Uudenmaan eristyksen?
Uudenmaan maakunnan on määrä olla eristettynä muusta Suomesta ainakin 19. huhtikuuta saakka. Ohisalolta kysyttiin tiedotustilaisuudessa liikkumisrajoituksen jatkosta. Sisäministerin mukaan kyseessä on niin voimakas perusoikeuksien rajoittamiskysymys, että sen purkamisesta tullaan keskustelemaan ensimmäisten tärkeiden asioiden joukossa.
Sisäministerin vastauksen jälkeen ministeri Harakka halusi käyttää täsmentävän puheenvuoron:
– Hallitus ei siis lupaa, että Uudenmaan eristys loppuu 19. huhtikuuta, hän sanoi.