Pakistan varpaillaan apinarokkotartunnan takia

Viruksen variantti ei ole vielä selvillä.

Etelä-Aasiassa sijaitsevan Pakistanin terveysviranomaisten mukaan maassa on raportoitu ensimmäinen apinarokkotartunta.

Maan terveysministeriön edustajan mukaan tauti on todettu 34-vuotiaalla miehellä, joka palasi Persianlahden maasta. Viranomaisten mukaan heidän täytyy vielä vahvistaa, mistä apinarikon viruskannasta on kyse.

Ruotsissa eilen uuden variantin tapaus

Ruotsissa vahvistettiin eilen ensimmäinen uuden variantin apinarokkotapaus. Ruotsin tapaus oli ensimmäinen apinarokon uuden muunnoksen tapaus, joka on diagnosoitu Afrikan mantereen ulkopuolella.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että uuden muunnoksen apinarokkotapauksia vahvistetaan todennäköisesti Euroopassa pian lisää. WHO:n Euroopan-aluetoimiston mukaan tapauksia luultavasti vahvistetaan tulevien päivien ja viikkojen aikana.

WHO julisti keskiviikkona apinarokon vuoksi maailmanlaajuisen terveyshätätilan, mikä tarkoittaa, että WHO voi ottaa käyttöön hätätoimenpiteitä.

Afrikassa nyt leviävän apinarokon uuden variantin uskotaan olevan tarttuvampi ja tappavampi kuin aiempi muunnos, joka alkoi levitä vuonna 2022.

Uutta tautivarianttia havaittiin ensin Kongon alueella, mutta se on levinnyt sittemmin naapurimaihin Ruandaan, Burundiin, Keniaan ja Ugandaan.

Apinarokon oireita ovat kuume, kova päänsärky, ihottuma ja imusolmukkeiden turpoaminen. Tauti leviää sairastuneista eläimistä ihmisiin, mutta voi tarttua myös ihmisestä toiseen.

Lue myös:

    Uusimmat