Olisiko m-rokkoepidemia pysäytettävissä Kongossa? WHO hidastelee rokotteiden hyväksymisessä

Kongon demokraattinen tasavalta on jäänyt ilman rokotteita alueella riehuvaa m-rokkoa eli apinarokkoa vastaan, vaikka niitä on olemassa ja maa pyysi niitä ensimmäisen kerran jo kaksi vuotta sitten

The New York Timesin artikkelin mukaan m-rokkorokotteet ovat jumissa Maailman terveysjärjestön (WHO) monimutkaisessa lääkesääntelyprosessissa. WHO ei ole vieläkään virallisesti hyväksynyt m-rokkorokotteita - vaikka Yhdysvallat ja Eurooppa niin ovat jo tehneet. NYT kertoo, että WHO ei ole myöskään myöntänyt hätätilalupaa, joka nopeuttaisi rokotteiden saatavuutta Kongoon.

M-rokkoon rokotteita valmistavana Bavarian Nordicin Jynneos-rokotetta käytettiin laajalti Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa vuonna 2022 puhjenneen m-rokkoepidemian aikana ja yhtiön johdon mukaan sillä on 350 000 m-rokkorokotusta, jotka se voisi myydä välittömästi.

– Yhtiö voisi tuottaa 10 miljoonaa annosta lisää vuoden 2025 loppuun mennessä - mutta tilauksia ei ole, kertoo Paul Chaplin Bavarian Nordicin toimitusjohtaja.

M-rokkorokote luotiin alun perin isorokon ehkäisemiseksi, mutta koska m-rokko kuuluu isorokon kanssa samaan virusperheeseen, se on osoittautunut tehokkaaksi myös m-rokkoon.

– Tärkein asia, jota tarvitsemme juuri nyt, ovat rokotteet, sanoi Kongon terveysministeri Samuel-Roger Kamba NYT:lle.

WHO:n toimia kritisoidaan

Korkean tulotason mailla on omat lääkevalvontaviranomaisensa kuten Yhdysvalloissa FDA ja Euroopassa EMA, mutta monet matalan ja keskitulotason maat ovat riippuvaisia WHO:n arviosta siitä, mitkä rokotteet ja hoidot ovat turvallisia ja tehokkaita.

Kriitikot ovat kyseenalaistaneet WHO:n toimintaa ja sitä miksei se toiminut aikaisemmin ja hyväksynyt rokotetta, koska virus ei ole koskaan lakannut kiertämästä Kongossa. Ihmettelyn aiheena on myös miksi rokotuksille ei ole voitu antaa hätälupaa Jynneos-rokotteen Yhdysvaltojen ja Euroopan myöntämien lupien perusteella.

Maailman terveysjärjestö aloitti jo tehtyjen tutkimusten virallisen käsittelyn kuitenkin vasta viime viikolla.

Maailman terveysjärjestön terveystuotepolitiikasta ja -standardeista vastaava johtaja Deusdedit Mubangizi kertoi NYT:lle, että järjestön asiantuntijaryhmä kokoontuu syyskuun puolivälissä tarkastelemaan toimitettuja tutkimustietoja.

Lapset kuolevat nälkään kurkussa olevien rakkuloiden takia

Kongossa on tänä vuonna todettu yli 15 000 m-rokkotapausta ja ainakin 550 kuolemantapausta, vaikka monia tapauksia ei ole diagnosoitu tai hoidettu. Suurin osa näistä kuolemantapauksista on NYT:n mukaan ollut lapsia, joista osa kuolee nälkään, koska heidän suussaan ja kurkussaan olevat tuskalliset vauriot ovat estäneet heitä syömästä.

Afrikassa nyt leviävän m-rokon uuden variantin uskotaan olevan tarttuvampi ja tappavampi kuin aiempi muunnos, joka alkoi levitä vuonna 2022.

Uutta tautivarianttia havaittiin ensin Kongon alueella, mutta se on levinnyt sittemmin naapurimaihin Ruandaan, Burundiin, Keniaan ja Ugandaan. Tapauksia on havaittua myös esimerkiksi Thaimaassa ja Ruotsissa.

M-rokon oireita ovat kuume, kova päänsärky, ihottuma ja imusolmukkeiden turpoaminen. 

Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut m-rokon vuoksi maailmanlaajuisen terveyshätätilan.

Lue myös:

    Uusimmat