THL antoi apinarokolle uuden nimen

9:09img
Korona jyllää, apinarokko väijyy – pitääkö olla huolissaan?
Julkaistu 23.08.2024 16:04
Toimittajan kuva

Sanna Voltti

sanna.voltti@mtv.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) käyttävät apinarokosta vastedes nimitystä m-rokko, kertoo THL tiedotteessaan. 

Suomenruotsiksi nimi on m-koppor. M-kirjain viittaa sanaan mpox, joka on taudin englanninkielinen nimitys. 

Maailman terveysjärjestö WHO suositteli jo loppuvuodesta 2022, että monkeypox (apinarokko) korvataan termin aiheuttaman stigman vuoksi nimityksellä mpox. 

– Myös Suomessa apinarokko-sanaa on käytetty leimaavasti. On tärkeää päästä eroon nimen aiheuttamasta stigmasta ja häivyttää sana apina tai siihen viittaava kirjain a. Tämän vuoksi käytämme taudista vastedes nimitystä m-rokko, emmekä esimerkiksi nimitystä a-rokko, sanoo THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg tiedotteessa.

Taudin aiheuttajaviruksesta THL ja STM käyttävät vastedes myös kansainvälisessä käytössä olevaa lyhennettä MPXV, joka viittaa vanhaan englanninkieliseen nimeen monkeypox virus.

Apinarokko on saanut alun perin nimensä siitä, että virus löydettiin vangituista apinoista vuonna 1958. Apinat ovat ihmisen tavoin viruksen satunnaisia isäntiä. Ensisijaisia isäntiä ovat arvioiden mukaan pienjyrsijät. 

Lue myös: 

Thaimaassa vahvistettiin tiettävästi Aasian ensimmäinen uuden muunnoksen apinarokkotapaus

Tästä syystä apinarokko ei ole "uusi korona"

Suomi seuraa apinarokon leviämistä – Petteri Orpolta napakka kommentti

Tuoreimmat aiheesta

Apinarokko