Pakolaiskiintiöön raju leikkaus Ruotsissa: Suomessa hallitusneuvottelijat pohtivat myös leikkauksia – tällaisia säästöjä se toisi

Ruotsi leikkaa pakolaiskiintiötä rajusti tänä vuonna. Myös Suomessa hallitusneuvottelijat ovat olleet kiinnostuneita pakolaiskiintiön leikkaamisesta.

Ruotsi ottaa tänä vuonna vastaan merkittävästi vähemmän kiintiöpakolaisia kuin aiempina vuosina.

Tänä vuonna pakolaiskiintiö on 900, kun se aiempina vuosina on ollut noin viisi tuhatta. Vuonna 2021 Ruotsi nosti pakolaiskiintiön väliaikaisesti 6400:an koronapandemian vuoksi. 

Pakolaiskiintiön leikkaaminen on osa Ruotsin tiukentunutta maahanmuuttopolitiikkaa. Viime syksynä Ruotsin hallitus solmi yhdessä ruotsidemokraattien kanssa sopimuksen, jossa linjataan useita kiristyksiä muun muassa maahanmuuttoon.

Sisäministeriöltä pyydetty laskelmia pakolaiskiintiön leikkaamisesta

Myös Suomessa hallitusneuvottelijat ovat olleet kiinnostuneita leikkauksista pakolaiskiintiöön. Etenkin perussuomalaiset on ajanut pakolaiskiintiön laskemista, ja maahanmuuttopolitiikan kiristämistä Ruotsin linjausten mukaisesti.

Sisäministeriö on tehnyt hallitusneuvottelijoiden pyynnöstä laskelman siitä, kuinka paljon säästöjä pakolaiskiintiön leikkaaminen sadalla hengellä toisi.

Vuosien 2024–2027 oletus on 850 kiintiöpakolaista vuosittain. Jos kiintiötä pienennettäisiin sadalla hengellä, se toisi ministeriön mukaan säästöjä noin 10 miljoonaa euroa.

Sanna Marinin (sd.) hallitus nosti pakolaiskiintiötä. Vuosina 2001–2019 pakolaiskiintiö oli 750. Vuonna 2020 pakolaiskiintiö oli 850 ja vuonna 2021 hieman yli tuhat, 1050. 

Viime vuonna Suomi vastaanotti 1500 kiintiöpakolaista, mikä on historiallisen paljon. 

Tänä vuonna Suomi vastaanottaa 1050 kiintiöpakolaista.

RKP haluaisi nostaa pakolaiskiintiötä

Humanitäärinen maahanmuutto on yksi hallitusneuvotteluissa eniten kiistaa aiheuttavista asioista. Viikonloppuna neuvotteluissa päästiin sopuun maahanmuuttolinjauksista, mutta RKP:n mukaan ne ovat ongelmallisia etenkin humanitäärisen maahanmuuton osalta.

Paperin tarkka sisältö ei ole tiedossa, mutta RKP on perussuomalaisten kanssa jyrkästi eri mieltä pakolaiskiintiöstä.

RKP haluaisi kasvattaa pakolaiskiintiötä nykyisestä. Suomen pakolaisavun kyselyssä RKP kannattaa pakolaiskiintiön nostamista 2500:en.

Perussuomalaiset puolestaan lakkauttaisi pakolaiskiintiön kokonaan.

Kokoomus ja kristillisdemokraatit kannattavat turvapaikkapolitiikan painopisteen siirtämistä kiintiöpakolaisjärjestelmään, mutta puolueet eivät ota kantaa pakolaiskiintiön suuruuteen.

Lue myös:

    Uusimmat