Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Ruokakaupan "vihattu tuote" on yllättäen yksi myydyimmistä

Tortilla taco korianteri
Käytätkö sinä korianteria ja muita yrttejä keittiössäsi?Shutterstock
Julkaistu 10.03.2025 07:43

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Maaliskuussa vietetään jälleen kansallista yrttiviikkoa. Tiesitkö tätä suomalaisten suosikkiyrteistä?

Kansallista yrttiviikkoa vietetään alkaneella viikolla 10.–16.3. Kauppapuutarhaliiton mukaan erilaisia yrttejä tuotetaan Suomessa vuosittain noin 30 miljoonaa ruukkua. 

Kotimaiset Kasvikset Ry laatii joka vuodelle Teemaviikot-listan, joka auttaa inspiroitumisessa kuin ostoslistan laatimisessakin. Tänä vuonna esimerkiksi viikolla 11 vietetään yrttiviikkoa ja viikolla 12 kurkkuviikkoa. 

Liitosta muistutetaan, että yrtit ovat raikkaassa sesongissa ympäri vuoden ja niillä saa herkullista viherrystä lautaselle.

Lue myös: Suomalaisilla on kaksi selkeää suosikkiyrttiä – osaatko käyttää niitä oikein?

Korianteri on yksi myydyimmistä – miksi jotkut inhoavat sitä?

korianteriviha korianteriKorianteri ei ole kaikkien suosikki, vaikka se onkin yksi myydyimmistä.Shutterstock

Famifarm Oy:n yrttien tuotepäällikkö Henna Vainio-Roodt paljastaa tiedotteessa faktoja muun muassa suomalaisten suosikkiyrteistä. 

– Kansaa jakava korianteri on yllättäen yksi myydyimmistä yrteistä. Viisi suosituinta Järvikylä- yrttiä ovat tilli, basilika, korianteri, persilja, ruohosipuli.

Korianteri jakaa mielipiteitä, koska joidenkin mielestä se yksinkertaisesti maistuu saippualle. Kyse on osin perimästä: taustalla voi olla muunnos kromosomin 11 geenissä OR6A2, joka ohjaa kykyä aistia aldehydiyhdisteitä. Osin kyse voi olla myös tottumuksesta. 

Lue myös: Tiesitkö? Korianterin vihaajille on olemassa oma tukiryhmänsä ja juhlapäivänsä – yksi asia yhdistää vihaajia

Persiljamuutos ja sesongin suosikit

Erilaiset sesongit näkyvät myös yrttien suosiossa. Esimerkiksi jouluna ja juhannuksena moninkertaistuu tillin kysyntä. Pääsiäisenä sen sijaan mintun myynti nelinkertaistuu ja rosmariinia tuotetaan yli viisinkertainen määrä normaaliin viikkoon verrattuna.

Vainio-Roodtin mukaan myös persiljan kysynnässä on tapahtunut selkeä muutos viime vuosien aikana: lehtipersilja on nousemassa yleistyrtin asemaan.

– Vaikka suomalaisille rakas kähäräpersilja pitää pintansa vuodesta toiseen, sileälehtinen lehtipersilja kasvattaa koko ajan suosiotaan ja on nousemassa sen rinnalle.

Lehtipersiljan suosio on kasvanut, kun suomalaiset ovat alkaneet tehdä entistä kansainvälisempiä ruokia keittiössään. 

Katso myös: Suomalaiset innostuivat yrteistä – miten niitä kannattaisi käyttää?

9:18imgKatso videolta yrttivinkit!

Lue myös: Älä koskaan laita näitä tuoreyrttejä jääkaappiin

Tuoreimmat aiheesta

Ruokakauppa