Palomestarin ohjeet: Näin pysyt turvassa ukkosmyrskyssä – jos muuta suojaa ei ole, kyykkyasentokin voi auttaa

Salamat iskivät rajusti.
Julkaistu 30.07.2018 18:29(Päivitetty 04.08.2018 12:56)
Toimittajan kuva

Carlos Sunila

carlos.sunila@mtv.fi

Suomessa esiintyy eniten voimakkaampia ukkosia kesän loppupuolella ja elokuussa. Keräsimme vinkit, mitä paikkoja ukkosmyrskyllä kannattaa välttää.

Katso yllä olevalta videolta meteorologien sääkoulu, missä kerrotaan salamien synnystä.

Ukkosmyrskyn iskiessä vesistöiltä ja vedestä kannattaa siirtyä pikimmiten pois, aloittaa MTV Uutisten haastattelema palomestari Matti Lamberg Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta.

Erityisesti uiminen kannattaa lopettaa välittömästi, ja siirtyä vaikkapa sisälle lämmittelemään.

– Vedestä nopeasti pois, koska vesi johtaa sähköä, Lamberg toteaa.

Mikäli ukkosen iskiessä sattuu olemaan veneilemässä, kannattaa suunnata nopeasti rantaan. Ukkonen tuo tullessaan nimittäin voimakkaita tuulenpuuskia, jotka pahimmillaan voivat kaataa veneen.

– Tähän voi myös varautua siten, että jos näkee ukkospilven lähestyvän tai alkaa tuulemaan uhkaavasti, kannattaa lähteä ajoissa rantaan.

Myös kalastus kannattaa lopettaa, jos on narraamassa kaloja.

– Kimpsut ja kampsut kasaan ja saarelle tai rantaan.

Yleinen harhaluulo: Puun alla ei ole paras suoja

Mikäli ukkosen iskiessä sattuu olemaan vaikkapa metsässä retkellä tai marjastamassa, ei suuren puun alle kannata suin päin rynnätä suojaan, muistuttaa Lamberg.

– Helposti luulee menevänsä suojaan, mutta siinä on se riski, sillä jos salama iskee puuhun, sähkö kulkeutuu puuta pitkin juureen. Jos siellä on, siinä käy kyllä huonosti.

Ilmatieteenlaitos ohjeistaakin verkkosivuillaan, että mikäli taivasalla ei ole muuta suojaa kuin puu tai jokin muu korkea kohde, tulee mennä noin kohteen korkeutta vastaavalle etäisyydelle, laittaa jalat yhteen ja kyykistyä sekä suojata kuulo.

– Mieluummin kastelee itsensä kuin on siellä puun alla, Lamberg summaa.

Metsässä ollessa kannattaa myös varautua tuulenpuuskaan, joka pahimmillaan kaataa puita. Myöskään aivan sähkölinjojen läheisyyteen ei kannata jäädä, vaikka ne ovatkin yleensä suojattuja ukkoselta.

Lopeta pyöräily ja siirry sisälle

Mikäli ukkosen aikaan sattuu olemaan joko polku- tai moottoripyöräilemässä, kannattaa matka keskeyttää ja suunnata sisätiloihin.

Autoilu tai jokin muu metallirunkoinen kulkuväline antaa hyvän suojan ukkosta vastaan. Mikäli sade on erittäin voimakas, kannattaa harkita pysähtymistä turvalliseen paikkaan myräkän ajaksi.

Huomioi kotona sähkölaitteet ja kotieläimet

Kotona ollessaan kannattaa ukkosmyrskyn aikana sulkea ikkunat ja ovet, sekä vetää töpselit pois seinästä. Myös kotieläimet on hyvä huomioida, sillä ne saattavat säikähtää jyrinää ja salamoita. Kotieläimet kannattaakin viedä rauhalliseen tilaan ja pitää niille seuraa.

– Se on vähän samanlainen tilanne kuin uutena vuotena, kun on ilotulituksia, Lamberg kertoo.

Myös vesiputkiin liittyvien kohteiden ja tulisijojen käyttöä ja läheisyyttä tulisi välttää, ohjeistaa Ilmatieteenlaitos.

Festarit ja yleisötapahtumat: Tarkkaile tilannetta

Festareilla tai yleisötapahtumissa kannattaa ukkosen aikaan olla varuillaan, sillä pahimmillaan esimerkiksi teltat tai muut väliaikaisrakenteet saattavat irrota kiinnikkeistään voimakkaiden puuskien seurauksena.

– Teltat ja rakenteet on monesti suunniteltu siten, että painot pitävät rakennelman maassa. Mutta jos kova myräkkä iskee, kyllä se toiminta pitää keskeyttää ja ottaa porukka pois, jos on vaikka vaara, että teltat lähtevät lentelemään.

"Unohda hole in one!"

Lamberg myös kertoo, että golfkentältä kannattaa ukkosen iskiessä siirtyä pikimmiten pois.

– On riski, että salama iskee helpommin, jos on yksinään korkealla mäellä ja aukealla alueella. Tuolloin ihminen toimii alueen korkeimpana kohtana.

Palomestari myös muistuttaa, että golfmaila kannattaa pitää maata kohden.

– Mailaakaan ei kannata hirveästi heilutella ylöspäin, vaikka hole in onen löisikin, Lamberg naurahtaa.

– Näissä asioissa kannattaa pitää maalaisjärki mukana.

Juttu on julkaistu alun perin 30. heinäkuuta 2018.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa