Paraneeko syöpä tulevaisuudessa rokotteella? Ylilääkäri kertoo, miten pandemia vaikuttaa syövän hoitoon

3:19imgVoiko koronarokote saada aikaan kuukautishäiriöitä? Katso videolta lääkärin haastattelu.
Julkaistu 04.10.2021 14:09

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Koronaviruspandemia voi vaikuttaa syöpähoitoihin sekä kielteisesti että myönteisesti, arvioi Docrates Syöpäsairaalan johtava ylilääkäri Juha Kononen.

Korona on vaikuttanut ja tulee todennäköisesti edelleen vaikuttamaan syövän hoitoon. Erityisesti pikavauhdilla kehitettyyn koronarokotteeseen liittyy suuria toiveita. Sen lisäksi, että rokote auttaa maailmaa pääsemään eroon viruksesta, se voi edistää syövän hoitoa.

Lähetti-RNA:ta hyödyntävää rokotetta on jo ennen koronaviruspandemiaa tutkittu mahdollisena keinona hoitaa syöpää. Nature-tiedelehdessä vuonna 2019 ilmestyneessä artikkelissa pohdittiin, että mRNA-rokotteissa käytetty teknologia voisi opettaa ihmisen immuunijärjestelmälle, miten hyökätä kasvaimia vastaan.

Myönteiset kokemukset RNA-rokotteiden tehosta koronaa vastaan ovat lisänneet toiveikkuutta syöpärokotteesta. Tuloksia sen tehosta tullaan saamaan muutaman vuoden kuluttua.

– RNA-tekniikalla on suoraviivaisempaa ja nopeampaa luoda rokotteita, jolloin olisi mahdollista luoda myös yksilöllisiä syöpärokotteita hyödyntäen tätä tekniikkaa, johtava ylilääkäri Juha Kononen sanoo Docrates Syöpäsairaalan tiedotteessa.

Rokotteiden mahdollisista sivuvaikutuksista on pandemian myötä opittu asioita, joita ei syöpätutkimuksissa välttämättä muuten olisi koskaan havaittu. Nyt mahdolliset haitat osataan ottaa huomioon.

– Pandemia on siis globaalisti lisännyt tietoa ja valmiuksia hyödyntää rokotetekniikkaa ja -teknologiaa monella tapaa syövän immuunivastetta muokkaavissa hoidoissa tai osana niitä.

Lue myös: "Koronavirusrokote aiheuttaa syöpää" -valhe leviää somessa: Tässä ovat viisi muuta rokotemyyttiä mikrosiruista lapsettomuuteen

Viivästyvätkö syöpädiagnoosit?

Suurin pelätty pandemian haitta sen sijaan on, että syöpien diagnosointi myöhästyy tai jää kokonaan tekemättä. Pandemian alkuvaiheessa seulontoja keskeytettiin tai niissä jätettiin käymättä. Pelkona on ollut myös, että ihmiset eivät ole hakeutuneet huolestuttavista oireista lääkäriin koronatartunnan pelossa.

– Riskinä on, että myönteinen kehityskulku, jossa syöpä löytyy varhaisessa vaiheessa, ei toteudu – tai että pahimmillaan syövät jäävät löytymättä kokonaan. Pelon toteutumisesta tuskin on vielä merkittävästi tutkimustietoa, mutta tällainen on ollut yleinen pelko terveysalalla, Kononen sanoo tiedotteessa.

Syöpäpotilaiden terveyteen pandemia ei ole vaikuttanut erityisen poikkeavana aikana, sillä he ovat tottuneet välttämään infektioriskejä.

Syöpä on usein alkuvaiheessaan oireeton tai vähäoireinen. Videolla kerrotaan, millaisesta muutoksesta pitäisi huolestua. Juttu jatkuu videon alla.

2:17img

Etävastaanotto helpottaa yhteydenpitoa

Pandemian aikana tapahtunut valtava digiloikka voi vaikuttaa syövän hoidon käytäntöihin. Etävastaanotoilla potilaaseen voidaan pitää yhteyttä mistä vain. Tämä voi helpottaa esimerkiksi syrjäseuduilla tai ulkomailla asuvien elämää.

Toisaalta videovälitteisesti tapahtuva keskustelu ei ole ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta kaikista paras mahdollisuus. Etänä jää pois mahdollisuus tukea ja koskettaa potilasta, Kononen huomauttaa.

– Se, että luodaan videoyhteys, on ilman muuta jo iso askel eteenpäin pelkästä puheyhteydestä. Kuitenkin suuri osa lääkärin työstä liittyy siihen, että lääkäri fyysisesti tutkii potilasta, mikä voi olla myös mielelle terapeuttista ja potilasta lohduttavaa. Etävastaanotto ei tässä mielessä ole ideaali, Kononen sanoo tiedotteessa.

Lue myös: Naisystävä patisti "loistokuntoista" miestä käymään lääkärissä – oudoille oireille löytyi musertava syy

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä