Parantumaton suolistosyöpä muutti Hannun elämänasenteen täysin: "Nyt nauttii siitä, että ehkä aurinko paistaa jokin päivä"

Suolistosyöpien esiintyvyys on yli kaksinkertaistunut vuosituhannen alusta. Jotta syövät löydettäisiin nykyistä aiemmin, suomalaisia on nyt seulottu valtakunnallisesti parin vuoden ajan ja osallistumisasteet ovat olleet erittäin korkeita.

Tapasimme kirkkonummelaisen Hannu Palmun, jonka mielestä suolistosyöpää pitäisi seuloa viisikymppisiltäkin.

Kaikki alkoi oudoista oireista.

– Minulla oli ollut pari vuotta oireita, sellaista, että vatsassa on jotain. Ajattelin, että se on työstressiä. "Ja eihän terve mies lääkäriin mene" oli se ajatusmaailma itsellä silloin, toteaa Palmu. 

Vuonna 2016 Palmua alettiin tutkia työterveydessä. Se johti paksusuolen tähystykseen. Löytyi suolen läpi levinnyt syöpä ja Palmu päätyi leikkaukseen. 

– Jouluaatto Jorvissa. En voi suositella, mutta hyvin homma toimi. Leikkaus meni hyvin. Sen jälkeen parin-kolmen viikon päästä olin jo duunissa takaisin ja tiesin, että kohta alkaa sytostaatit Meilahdessa. 

Hetki, jolloin syöpä muuttui parantumattomaksi

Kovin hetki tapahtui helmikuussa 2017.

– Siinä vaiheessa olin jo sytostaatteja pikkuisen aikaa popsinut, ja oli nähtävissä, että ne purivat laajentuneisiin imusolmukkeisiin. Ja se johti siihen päätökseen, että kun ne kerran toimivat, niin tämä parantava hoitolinja muuttuikin parantumattoman syövän jarruttavaksi hoidoksi. 

Sytostaatit toimivat ja kontrollikäyntejä on nykyään vain kerran vuodessa. Palmun tila on stabiili. 

– Kyllä se joka päivä kummittelee mielessä, mutta sen kanssa pitää vaan oppia elämään.

Kaksi vaihtoehtoa

Sairaalassa hän sai hyvän vinkin.

– Sulla on kaksi vaihtoehtoa suhtautua tähän asiaan. Joko jäät murehtimaan näitä juttuja tai sitten voit ottaa vähän huumorilla. Päätin valita jälkimmäisen.

Nykyään Palmu haluaa auttaa muita sekä vertaistukijana että kokemusasiantuntijan roolissa. Hän itse kokee olevansa yhtä hyvässä kunnossa kuin kolmikymppisenä. Liikunta maistuu ja muutenkin elintavat ovat korjaantuneet. 

– Itselleni kävi just niin, että liian kauan elin huonoilla elintavoilla. Jotenkin se huomaamatta jäi päälle, että roskaruoka maistui, mutta nyt ei enää maistu.

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

"Elämän merkityksellisyys tuleekin aika pienistä asioista"

Myös mielenmaisema on nykyään tyystin toinen.

– Aikaisemmin olen ollut hyvin suorituskeskeinen ja kunnianhimoinen. Se kaikki on hävinnyt jonnekin. Nyt nauttii siitä, että ehkä aurinko paistaa jokin päivä. 

– Se onni ja elämän merkityksellisyys tuleekin aika pienistä asioista. 

Ja vielä niistä seulonnoista. Niitä pitäisi Palmun mielestä antaa myös nuoremmille.

– Suolistosyöpiä on alkanut ilmaantumaan nuoremmillakin. Vähintääkin se seulonnan raja pitäisi olla 50, ehkä 45 vuotta.

Mitä on saatu aikaan satojen tuhansien ihmisten suolistosyöpäseulonnoilla?

Mitä on saatu aikaan satojen tuhansien ihmisten suolistosyöpäseulonnoilla? 9:15

Lue myös:

    Uusimmat