Pauliina meni lääkäriin varmuuden vuoksi – saikin keuhkosyöpädiagnoosin

Keuhkosyöpädiagnoosi tuli Pauliinalle täytenä yllätyksenä. – Minulle ei koskaan oikeastaan tullut sitä "tästä selvitään" -ajatusta, vaan olin valmis kaikkeen, hän kuvaa.

Vuosi oli 2020. Pauliina Salonen sai syöpädiagnoosin täysin odottamatta.

– Minullahan oli tässä valtavan suuri onni matkassa, koska tämä oli sattumalyödös, esikoiskirjan julkaissut psykoterapeutti Salonen kuvaa Huomenta Suomessa.

Hän kirjoitti kokemastaan teoksen Kun sairaus haastaa kaiken (Viisas Elämä, 2024).

Lääkäriin "varmuuden vuoksi", keuhkosta löytyikin syöpä

Marraskuussa 2019 Salonen hakeutui lääkäriin epätavallisen hengästymisen vuoksi. Hän oli lähdössä matkalle ja halusi käydä lääkärissä varmuuden vuoksi, koska henki ei tuntunut kulkevan oikein.

Salonen passitettiin saman tien Meilahden päivystykseen ja vuodepotilaaksi.

– Molemminpuolinen keuhkoveritulppa oli silloin diagnoosi. Niissä kuvissa sitten näkyi myös sellainen ylimääräinen muutos, Salonen kuvaa.

Puoli vuotta tehtiin tutkimuksia ja seurantoja. Salosesta otettiin TT-kuvia. Neulanäyte paljasti pahanlaatuisen keuhkosyövän.

– Se oli vasta hyvin pieni, se ei ollut oireillut millään tavalla, Salonen kuvaa.

"Joskus piti ulvoa sikiöasennossa sängyllä sitä kaikkea kauheaa ulos"

Diagnoosia haettiin puolen vuoden ajan. Salonen kertoo tilanteen eläneen "tietoisuutensa periferiassa" koko tuon ajan.

– Vähän epämääräinen uhka siellä häälyi, mutta en kamalasti sitä siinä vaiheessa ajatellut, Salonen kuvaa.

Vuosi 2020 toi maailmaan myös koronapandemian. Salosta auttoi elämänfilosofia, jonka mukaan hän elää tässä ja nyt.

– Tietenkin pelkoajatukset tulevat mieleen ja ajatus karkaa kauas tulevaisuuteen, mutta suuri selviytymiskeino oli se, että pysyttelin tässä hetkessä, Salonen kuvaa.

Ammatissaan Salonen on 20 vuotta auttanut muita. Kokemus psykoterapeuttina ja ymmärrys esimerkiksi kaikkien tunteiden sallimisen tärkeydestä auttoivat.

– Olin pohtinut elämää ja kuolemaa ja omaa itseäni jo vuosikymmeniä. Tunsin itseni hyvin ja luotin itseeni, luotin nykyhetkeen ja sen kantavuuteen, Salonen sanoo.

– Joskus piti ulvoa sikiöasennossa sängyllä sitä kaikkea kauheaa ulos, mutta annoin itseni tehdä sen. Sen jälkeen sitä noustiin ylös, niistettiin nenä ja jatkettiin taas.

Ajoittain Salonen oli hyvin peloissaan, mutta hän kykeni hyväksymään myös sen mahdollisuuden, ettei hän selviä.

– Minulle ei koskaan oikeastaan tullut sitä "tästä selvitään" -ajatusta, vaan olin valmis kaikkeen.

Miten arki jatkuu diagnoosin saamisen jälkeen? Miten syöpädiagnoosin kanssa selviää? Koska tilanne alkoi näyttää valoisammalta? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Katso myös: Keuhkosyöpään sairastuu tänäkin vuonna 3 000 suomalaista: "Eletään ehkä syöpäepidemiaa, joka on pahentumassa"

Lue myös:

    Uusimmat