Kesäolympialaisten turvallisuusoperaatioon osallistuu noin 45 000 poliisia ja suuri joukko sotilaita.
Kesäolympialaiset tuovat Pariisiin runsaat 10 500 olympiaurheilijaa yli 200 maasta, ja heidän mukanaan Ranskan pääkaupunkiin saapuu miljoonia kisaturisteja seuraamaan suurta urheilujuhlaa. Massiiviset kisat vaativat massiiviset turvajärjestelyt: kisoja turvaa noin 45 000 poliisia ja santarmia, joiden tueksi on perustettu vielä noin 10 000 sotilaan osasto. Sotilaiden muodostama leiri on Pariisin suurin sitten toisen maailmansodan päättymisen.
LUE MYÖS: Tässä on Pariisin olympialaisten tarkimmin varjeltu salaisuus – onko se joku heistä?
Poliisi- ja sotilaspartiot ovat olleet Pariisin katukuvassa tuttu näky viimeistään vuodesta 2015 lähtien, kun kaupunki joutui useiden terrori-iskujen kohteeksi. Olympialaisten kokoinen mammuttitapahtuma tarjoaa suurkaupungillekin poikkeuksellisen turvallisuushaasteen. Kisojen järjestelykomitean johtajan Tony Estanguet'n mukaan turvallisuuden takaaminen on ollut kisajärjestäjille prioriteetti numero yksi.
– Olemme tehneet kisojen jokaista hetkeä varten tarkat suunnitelmat, joilla takaamme akkreditoitujen henkilöiden ja katsojien turvallisuuden. Voimme ehdottomasti taata, että turvallisuus on Pariisin kisoissa etusijalla, ja rakennamme tältä pohjalta kisojen juhlatunnelmaa, Estanguet alleviivasi Guardianin mukaan.
Kulkuluvalla Seinelle
Turvatoimien toimivuus testataan toden teolla heti perjantai-illan poikkeuksellisissa avajaisjuhlallisuuksissa kaupungin keskustassa Seine-joella. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun olympialaisten avajaiset järjestetään pääasiallisen olympiastadionin ulkopuolella, ja joen rannoille odotetaan paikan päälle yli 300 000:ta katsojaa.
Avajaisissa on paikalla arviolta noin 6 000–7 000 urheilijaa, mutta perinteistä joukkueiden avajaismarssia ei tällä kertaa nähdä. Urheilijat saapuvat yleisön eteen venekyydillä noin kuusi kilometriä pitkää paraatireittiä pitkin.
Viranomaiset ovat rajoittaneet viime torstaista lähtien kansalaisten liikkumista avajaisalueella, sillä Seine-joen liepeille on päässyt vain erillisellä kulkukoodilla. Seinen kulkurajoitukset raukeavat suurilta osin avajaisten jälkeen, mutta järjestelyt ovat tuottaneet jo runsaasti harmaita hiuksia ydinkeskustan kauppiaille ja ravintoloitsijoille sekä paikallisille asukkaille.
– Asiakkaita on ollut paljon vähemmän kahden viime viikon aikana. Kaupungissa ei ole paljoakaan turisteja, ja monet pariisilaiset ovat lähteneet kaupungista. Paikallinen asiakaskuntamme on lähtenyt, kaupanpitäjä Behi Samadian sanoi viime viikon lopulla uutistoimisto AFP:lle.
Turismista elävien yrittäjien arkeen tullee pian helpotusta kisaturistien myötä. Järjestäjien mukaan kisoihin on myyty yli 8,8 miljoonaa pääsylippua, mikä on enemmän kuin missään muissa olympialaisissa.
Kisapääsy estetty tuhansilta
Pariisi järjestää olympialaiset epävakaassa maailmanpoliittisessa tilanteessa, johon muun muassa Ukrainan ja Gazan sodat ovat vaikuttaneet. Myös Ranskan sisäpolitiikassa on kuohunut kesän parlamenttivaalien myötä.
Ranskan sisäministeri Gérald Darmanin kertoi uutiskanava CNN:n mukaan, että Ranska on estänyt lähes 4 000 ihmisen osallistumisen olympiatapahtumiin. Darmaninin mukaan osa joukosta kuuluu johonkin ääriliikkeeseen.
LUE MYÖS: Tällaista mitalisaalista Suomi tavoittelee – "Mielelläni näkisin"
LUE MYÖS: Paina ajat mieleen – näinä päivinä Suomeen voi jysähtää mitaleja Pariisin olympialaisissa
Olympiajärjestelyistä vastaavan Estanguet'n mukaan keväällä alkanut ja perjantaina huipentuva soihtuviesti on jo todistanut turvallisuusasioiden toimivuuden. Soihtuviesti saapui Pariisiin jo heinäkuun puolivälissä kahden päivän ajaksi, ja tapahtumaan osallistui noin 500 000 ihmistä.
– Se (soihtuviesti) on ollut täysin turvallinen, ja ilmapiiri on ollut fantastinen ja juhlava. Näin tulee olemaan myös kisojen kohdalla, Estanguet sanoi.
Olympialaiset päättyvät sunnuntaina 11. elokuuta.