Tässä on Pariisin olympialaisten tarkimmin varjeltu salaisuus – onko se joku heistä?

Pariisin olympialaisten avajaisia vietetään perjantaina. Avajaisten kohokohta on olympiatulen tuominen alustalle, jossa se palaa kisojen ajan. Olympiasoihdun viimeisen kuljettajan henkilöllisyys on vain harvalukuisen joukon tiedossa.

Olympiatuli sytytettiin Kreikassa perinteisessä seremoniassa 16. huhutikuuta, minkä jälkeen se aloitti pitkän matkansa, joka huipentuu Pariisiin perjantaina. Kaikkiaan olympiasoihdulla on ollut matkan aikana yli 10 000 kantajaa. Olympiatuli palaa kisojen ajan Jardin des Tuileries'n puistossa.

Pariisin kisojen järjestelykomitean puheenjohtaja Tony Estanguet sanoi sunnuntaina, että edes henkilö, jolle kunnia olympiatulen tuomisesta paikalle lankeaa, ei tiedä olevansa valittuna tehtävään. Kaikkiaan tämän kisojen tarkimmin varjellun salaisuuden tietää alle tusinan verran ihmisiä.

Reuters listasi viisi kärkiehdokasta olympiatulen sytyttäjäksi.

Marie-Jose Perec

56-vuotiasta ex-juoksijaa pidetään yleisesti Ranskan kaikkien aikojen parhaana olympiaurheilijana. Hän voitti urallaan kolme kultamitalia kaksissa kisoissa.

Guadaloupessa syntynyt Perec voitti 400 metrin kultaa Barcelonassa vuonna 1992. Vuonna 1996 Atlantassa hän juhli tuplakultaa juostuaan voittoon 200 metrillä ja 400 metrillä.
Perec on jo kantanut olympiasoihtua sen vieraillessa Guadeloupessa, mutta Estanguet'n mukaan myös tulta jo aiemmin kantanut henkilö voi olla roihun lopullinen sytyttäjä.

Omar Sy

The Untouchables -tähti on yksi Ranskan rakastetuimmista personista. Hän tähdittää myös Netflix-sarja Lupinia, jonka ensimmäinen kausi oli alustan kolmanneksi katsotuin ei-englanninkielinen sarja lähes 100 miljoonalla katsojalla.

Zinedine Zidane

Ranskan kaikkien aikojen jalkapalloilija, jonka johdolla Les Bleus voitti ensimmäisen jalkapallon MM-kultansa kotikentällä vuonna 1998 ja EM-kultaa kaksi vuotta myöhemmin. Marseillesta kotoisin olevan Zidanen odotettiin kantavan olympiasoihdun maihin Marseillessa Kreikasta alkaneen laivamatkan päätteeksi, mutta hän ei ollut mukana.

Thomas Pesquet

Ranskalainen on Euroopan kokenein astronautti, joka on viettänyt lähes 400 päivää avaruudessa. Huiman suosionsa ansiosta Pesquet on tuttu näky eri televisio-ohjelmissa.

Marraskuun 13. päivän iskuista vuonna 2015 selvinnyt henkilö

Pariisin pormestari Anne Hidalgo on sanonut päättäneensä tukea Pariisin olympiahakua nostattaakseen pariisilaisten tunnelmaa sen jälkeen, kun isis-terroristit tappoivat 132 ihmistä eri puolilla Pariisia marraskuun 13. päivä 2015. Olisi sopivaa, että yksi monista iskuista selvinneistä sytyttäisi tulen perjantaina.

Lähteet: Reuters, Sky Sports.

Lue myös:

    Uusimmat