Suomalainen jalkapallo elää tällä hetkellä taloudellisesti haastavaa aikakautta. Viime kauden Veikkausliigaseuroista FC Honka ja MYPA jäivät ilman liigalisenssiä, ja tämän vuoden liigajoukkueista ainoastaan HJK teki vuonna 2014 selvästi voitollisen tuloksen.
Pelaajat ovat iso ja keskeinen ryhmä, jota tämä tilanne koskettaa. Pelaajien etuja ajava Jalkapallon Pelaajayhdistys JPY on syystäkin huolissaan.
- Peruslähtökohta on se, että mikäli seurat eivät ole elinvoimaisia niin myös pelaajat voivat huonosti. Ja tällä hetkellä seurojen elinvoima on kärsinyt kolauksen. On huolestuttavaa, kun osa seuroista on ilmoittanut että ei halua Veikkausliigaan. Myöskään nousijaseurojen (HIFK, Ilves, KTP) toimintamalli, jossa pelaajien päätoimi on muu kuin pelaaminen, ei ole paras mahdollinen lähtökohta, JPY:n toiminnanjohtaja Markus Juhola sanoo.
Vaikean taloustilanteen myötä seuroissa on yleistynyt toimintatapa, jossa harjoituskausi viedään läpi pienellä ja nuorella pelaajaringillä. Sitten joukkueeseen palkataan lukuisia, yleensä ulkomaalaisia, pelaajia vasta juuri ennen sarjakauden alkua.
- Tämä (ulkomaalaisten hankinta) on toinen trendi. Seurojen viesti on ollut, että se on kustannustehokasta. Meidän toiveissamme olisi pitkäjänteisempi toimintamalli, jossa joukkueet kasataan hyvissä ajoin ja ulkomaalaiset ovat todellisia vahvistuksia, Juhola toteaa.
Pelaajayhdistys ei ole kuitenkaan jäänyt pelkästään surkuttelemaan kovia aikoja, vaan reagoinut toimintaympäristön muutokseen ja korjannut omaa suuntaansa.
- Emme ole todellakaan työntäneet päätä pensaaseen. Yhteiskuntavastuu on selvästi korostunut toiminnassamme. Meillä on nykyään jäseninä Veikkausliigapelaajien lisäksi Ykkösen, Kakkosen sekä naisten Liigan ja Ykkösen pelaajat, Juhola kertoo.