Poliisi: Tässä menee kunnianloukkauksen raja somessa

Kiusaaminen on monessa kohtaa lievä ilmaus sille, mitä somemaailmassa tapahtuu. Sen sijaan kyse on rikoksista, sanoo somessa työskentelevä poliisi.

Antti Kopra, vanhempi konstaapeli Helsingin poliisista, peräänkuuluttaa koko yhteiskuntaa somekäyttäytymisen siivoamiseen mukaan ja tueksi.

Kopra työskentelee vanhempana poliisina ja somepoliisina. Hän näkee, että termi kiusaaminen on monessa kohtaa lievä ilmaus sille, mitä somemaailmassa tapahtuu.

– Monesti toiminta on rikollista, eli siellä tehdään rikoksia. Nämä ovat niitä asioita, joihin poliisin pitää päästä käsiksi.

Ilman rikosilmoitusta poliisi ei voi tehdä mitään

Kopran mukaan kunnianloukkauspykälä on asianomistajarikos eli uhrin on ilmoitettava tilanteesta itse.

– Ilman rikosilmoitusta poliisi ei voi käytännössä tehdä mitään. 

Kopran mukaan se, missä kohdassa joku tekee ilmoituksen, vaihtelee paljon. Toisen työtä on esimerkiksi luvallista kritisoida, mutta henkilökohtaisuuksiin menemällä voi syyllistyä rikokseen.

– Kritiikin pitää kohdistua nimenomaan työhön, eikä ulkonäköön. Jos aletaan ivaamaan ulkonäköä, niin silloin ollaan menty kunnianloukkauksen puolelle, Kopra sanoo.

Kopra vieraili tänään Huomenta Suomessa samassa keskustelussa tanssija Tinzen kanssa. 

Tinze kertoi saavansa törkyviestejä päivittäin. Hänen mukaansa viestit ovat usein todella rumia ja ikäviä. 

Tinze kertoi kokeneensa myös pitkäaikaista maalittamista.

Yhteiskunnallinen keskustelu tärkeää

Kopra kertoo, että rikostutkinnan puolella on paljon juttuja. Hän pitääkin yhteiskunnallista keskustelua todella tärkeänä. 

– On tärkeää, että lapsille ja nuorille opetetaan sosiaalista median käytöstapoja, ihan samalla lailla kuin muutenkin. Mitä somessa saa sanoa ja mitä ei. 

Kopra kertoo, että vaikka viranomainen pyrkii tekemään ennaltaehkäisevää työtä, vaatii siinä onnistuminen kouluja ja koko yhteiskuntaa mukaan ja tueksi. Myös terveydenhuollolla on Kopran mukaan iso rooli kiusaamisen kitkemisessä.

– Yksittäinen taho tai yksittäinen instanssi ei asiaa pysty ratkaisemaan, Kopra sanoo. 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat