Nollalinja on ilmainen auttava puhelin lähisuhteissaan väkivaltaa kokeville. Toisinaan soittajana kuitenkin on tekijä. – Jos kokee syyllisyyttä ja häpeää, niin sehän on hieno juttu. Ihminenhän on pitkällä, jos hänellä on tällaisia tunteita, puhelimeen vastaava Saija sanoo.
Nollalinja on ilmainen auttava puhelin lähisuhteissaan henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa kokeneille. Nollalinjaan soittaa yleensä väkivallan uhri.
Toisinaan soittajana kuitenkin on tekijä. Heitä on kahdenlaisia.
– On niitä, jotka soittavat sen vuoksi, että hei, minä olen lyönyt. Ihminen tunnistaa sen itse, että minä teen väkivaltaa, Saija* kuvaa.
Hän on vastannut Nollalinjan puheluihin 1,5 vuotta. Hän ei esiinny tässä jutussa omalla nimellään.
Nollalinja
- Puh. 080 005 005
- Nollalinja.fi
- Tee turvasuunnitelma
Kun kuuntelija on anonyymi, kulissit saavat pudota
Sitten on niitä, jotka soittavat ja puhuvat kumppanistaan: miten hän on epäreilu, käyttää henkistä väkivaltaa tai ei suostu huoltoriidan ehtoihin. Tällainen ihminen ei tunnista itsessään sitä, että on itsekin väkivaltainen.
– Näitä, jotka eivät tunnista omaa väkivaltaisuuttaan, haastamme ystävällisellä tavalla ja perusarkikieltä käyttäen. Emme myötäile heitä, vaan haastamme miettimään toiselta näkökannalta. Katseeni kääntyy myös aina lapsiin. Vanhemmathan aina rakastavat lapsiaan. Jos sitä saisi avattua, miltä väkivalta lapsista tuntuu, sitä kautta puolisoon kohdistuva väkivalta voisi pienentyä.
Soittaja ei tunne Saijaa eikä Saija soittajaa. Kun kuuntelija on anonyymi, kulissit saavat pudota.
– Silloin tekijätkin uskaltavat puhua oikeista, omista asioistaan. Jos ihminen on itse tehnyt jotakin, en tuomitse häntä ihmisenä. Yhtä lailla kuuntelen ja kannustan hakemaan apua. Teko, jonka hän on tehnyt, on tuomittava eikä siitä voi poistaa vastuuta, mutta ihmisinä he ovat samanlaisia kuin kaikki muutkin, Saija miettii.
"Jos kokee syyllisyyttä ja häpeää, niin sehän on hieno juttu"
Usein väkivallan tekijäkin voi olla epätoivoinen; hän tietää, että raja on ylitetty. Moni miettii, onko toivoa, ja voiko ihminen ylipäätään muuttua.
– Ihminenhän pystyy aina muuttumaan, jos itse niin haluaa. Siitä se on kiinni. Se pitää itse hoksata ja tajuta. Ja ne, jotka itse hoksaavat, ovat jo pitkällä. Jos kokee syyllisyyttä ja häpeää, niin sehän on hieno juttu. Ihminenhän on pitkällä, jos hänellä on tällaisia tunteita. Silloin hän on kääntynyt pois keskustelusta, jossa kaikki on kumppanin vika.
Miten autan väkivaltaisessa suhteessa elävää? Artikkeli jatkuu videon alla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
"Ihminen voi kertoa, että väkivalta ei ole tullut puheeksi"
Puheluita Nollalinjaan tulee kymmeniä päivässä. Monissa tilanne on samanlainen: se rakkain, jonka pitäisi suojella, onkin satuttanut.
Silti Saija ei turhaudu. Se ei kuulu hänen luonteeseensa.
– En ole luonteeltani turhautuja. Aina löytyy jotakin, mikä voisi auttaa. Auttaminen on mielestäni hyvin palkitsevaa. Vaikka kyseessä on väkivalta, niin tapaukset ovat hyvin erilaisia, hän sanoo.
Joskus väkivalta ylittää sukupolvet ja jatkuu lapsuudesta nykyiseen parisuhteeseen. Joku voi kertoa, miten se pelottavin, eniten mieltä painanut asia ei tullutkaan puheeksi esimerkiksi neuvolassa tai muualla terveydenhuollossa.
Miten väkivaltaiseen suhteeseen ajaudutaan? Artikkeli jatkuu videon alla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
– Ihminen voi kertoa, että väkivalta ei ole tullut puheeksi terveyden- ja sosiaalihuollon palveluissa. Ei ole kysytty, tai uhri ei ole kertonut, on väistänyt. Soittajan kanssa voi pohtia, miten sen voisi tuoda näkyväksi ja miten se voisi vaikuttaa.
Todella läsnä ihmisen kanssa
Väkivallan uhriksi voi parisuhteessa joutua kuka vain. Samalla tavalla tekijä voi olla millainen ihminen vain.
– Tässä työssä saa värikkään ja laajan kuvan siitä, mitä on elää. Puheluissa on mielenkiintoisia kysymyksiä. Koen, että tässä ollaan todella läsnä ihmisen kanssa, vaikka olemme puhelimessa ja siinä on anonymiteetin suoja. Jos ihminen saa kokemuksen siitä, että hän tulee kuulluksi, hän kyllä kertoo paljon.