Personal trainer voikin olla pelkkää rahan tuhlausta? Näitä merkkejä kannattaa tarkkailla

Alan Thrall uskoo, ettei joistain personal trainereista kannata maksaa. Mies listaa vinkit, joista huonon ohjaajan voi hänen mielestään tunnistaa!

Videolta voit poimia laadukkaat vinkit: Näin saat lisää kimmoisuutta!

Jos kuntosali on entuudestaan tuntematon paikka, personal trainerista voi olla paljonkin hyötyä. Mikäli treenaaja ei uskalla salille omin päin vielä kuukausien treenaamisen jälkeen, ohjaajassa on jotakin vikaa, uskoo veteraani, kuntosaliohjaaja ja suosittuja treenivideoita YouTubeen tekevä Alan Thrall.

Miehen mukaan ohjaajan tulee itse käydä salilla ja olla jollakin tasolla koulutettu.

Nämä merkit kertovat, ettei personal trainer ole paras mahdollinen!

1. Hän ei opeta liikkeitä levytangolla

Amerikkalainen Thrall on itse erikoistunut levytankoharjoitteisiin. Thrallin mielestä levytankotreenin puuttuminen paljastaa, että on aika panna ohjaaja vaihtoon. Ohjaaja saattaa perustella valintaansa esimerkiksi sanomalla, että treeni on ”vaaraksi polville”.

– Levytankoharjoitteita on vaikeaa opettaa, kunnon ohjeet vievät aikaa ja jos liike tehdään väärin liian isoilla painoilla, loukkaantumisriski on suuri, Thrall sanoo.

Mies uskoo, että pelkkä rankka treeni ei riitä – samalla pitäisi oppia ja tulla paremmaksi. 

2. Et opi levytankojen matematiikkaa

Thrallin mukaan asiakkaalle tulisi aina opettaa, millä logiikalla levytankoon lisätään painoja, ja miten treenaaminen perusosiltaan sujuu. Ohjelman tarkoitushan on opettaa asiakas treenaamaan yksinään, joten perusasioiden läpikäynti kuuluu asiaan. PT:n ei pitäisi asettaa painoja asiakkaan puolesta.

3. Ei henkilökohtaista ohjelmaa

Thrall kehottaa panostamaan ohjaajaan, joka opettaa niin, että tekee itsensä samalla tarpeettomaksi! Henkilökohtaisen ohjelman puute kertoo Thrallin mukaan siitä, ettei personal trainer seuraa asiakkaan kehitystä tai sitä, pääseekö tämä tavoitteeseen. Jos asiakas joutuu jatkuvasti kyselemään, miksi tai koska jotakin tehdään, ongelmana voi olla henkilökohtaisen ohjauksen puute.

4. Ei estä sinua kokeilemasta

Vaikka ihminen kykenisi nostamaan 70 kiloa, hänen ei välttämättä kannata tehdä niin. Thrallin mukaan omien rajojen jatkuva testaaminen ei tuo hyötyä. Personal trainerin onkin tärkeää pitää asiakas myös aisoissa, niin, ettei tämä ylitä omia voimavarojaan.

– Haluat kasvattaa voimiasi, et testata niitä jatkuvasti, Thrall vinkkaa.

– Vastuuton treenari antaa sinun tehdä mitä tahansa, jotta olet tyytyväinen.

Tämäkin on tärkeää!

Asiakkaan tulee tietää, mitä ja miten hänen pitää tehdä, joten oikeanlaisten liikkeiden opetteleminen on tärkeää. Suuri osa ihmisistä ei kuitenkaan tiedä lihasryhmien nimiä tai sitä, missä ne sijaitsevat. Monimutkaisia termejä kannattaakin treenatessa välttää: painonnostajaa ei esimerkiksi neuvota "aktivoimaan syviä vatsalihaksia", joiden sijaintia hän ei kenties edes tiedä.

– Kerro hänelle, miten hän liikuttaa luurankoaan, ja tarpeelliset lihakset toimivat, Thrall neuvoo.

Thrallin mukaan personal trainerin ei myöskään tulisi kysellä asiakkaansa mielipidettä tai pelätä sitä, vaan kertoa ohjeensa suoraan – asiantuntemuksestahan hänelle maksetaan!

– Ei tämä tarkoita, että asiakkaalle täytyy huutaa kuin armeijassa, mutta kannattaa olla suora. Silloin on helpompaa ymmärtää, seurata ja prosessoida, mitä pyydät, Thrall neuvoo personal trainereita. 

Lue myös:

    Uusimmat