Perusopetusjohtaja kommentoi valehenkilökohua MTV:lle: "Jätti pohdintaa ja hätkähdytti"

Kymmenien helsinkiläiskoulujen sijaisopettajalistoille on ollut mahdollista päästä tekaistulla henkilöllisyydellä.

MTV Uutisten selvityksessä 35 koulua otti tekaistun henkilön sijaislistalleen ilman haastattelua tai perehdytystä. Vain kolme koulua pyysi ottamaan mukaan rikosrekisteriotteen ennen ensimmäistä sijaisuutta.

Helsingin kaupungin perusopetusjohtaja Outi Salo kertoo MTV:n Kymmenen Uutisissa, että uutinen tekaistun henkilön pääsystä koulujen sijaislistoille ”jätti pohdintaa ja hätkähdytti”.

– Mutta kaiken kaikkiaan meillähän kouluilla on niin sanotut vakisijaiset, joita koulut käyttävät. Tiedetään heidän taustansa ja he ovat myöskin toimineet koulussa, Salo vastaa.

Salo kertoo, että sijaislistojen kautta tulevat, lyhyiden sijaisuuksien tekijät ehditään kohtaamaan heidän tullessa kouluun.

– On pitkäaikaisia sijaisia, jotka tulevat hakuilmoitusten kautta ja hakuprosessi on toinen. Sitten ovat nämä lyhyet sijaiset, eli sijaislistat, mitä käytetään. Kuitenkin, kun kouluun tullaan, niin (heidät) kohdataan. Meidän ohjeemme on, että rikosrekisteriotekin kysytään, vaikka laki edellyttää vasta kolmen kuukauden jälkeen kysymistä.

MTV Uutisten selvityksessä yhdestä koulusta pyydettiin saapumaan vain viisitoista minuuttia ennen tunnin alkua. Tämä herättää kysymyksen siitä, kuinka perusteellinen perehdytys tai henkilön tarkastus kyetään tekemään näin pikaisella aikataululla ennen tunnin alkua.

– Tässä koulussa on hyvä tarkistaa ne toimenpiteet ja miettiä uudella tavalla. Myös Helsingissä meillä käydään rehtorien ja koulujen kanssa uudestaan sijaiskäytänteet, että kaikilla on yhdenmukainen toimintatapa.

Salon mukaan kouluista ei ole tullut tietoon, että sijaiskäytännöistä olisi koitunut vaaratilanteita. 

– Meillä huoltajat ja koulu kyllä ottavat yhteyttä, jos tällaisia olisi ollut aikaisemmin, Salo toteaa.

Valehenkilöllisyydellä pääsi koulujen sijaisopettajalistoille 0:51
Valehenkilöllisyydellä pääsi kymmenien helsinkiläiskoulujen sijaisopettajalistoille.

Lue myös:

    Uusimmat