Koulut ottivat sijaislistalleen MTV:n luoman valehenkilön – Vanhempainliitto jyrähtää: "Huolestuttavaa turvallisuuden kannalta"

Valehenkilöllisyydellä pääsi koulujen sijaisopettajalistoille 0:51
MTV Uutiset pääsi tekaistulla henkilöllisyydellä 35 helsinkiläisen peruskoulun sijaisopettajalistalle. Vanhempainliitto pitää selvityksen tuloksia huolestuttavana.

Lapset ansaitsevat huomattavasti parempaa, kuin mitä MTV:n selvitys paljastaa helsinkiläisistä peruskouluista, jyrähtää Vanhempainliitto. 

Helsinkiläiskoulujen sijaisopettajakäytännöt näyttävät pettävän lasten laadukkaan opetuksen ja turvallisuuden näkökulmasta, arvioi Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Saija Ohtonen-Jones MTV Uutisille.

– Vanhempainliiton ja vanhempien näkökulmasta tämä on hyvin huolestuttavaa. Lapsilla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön ja laadukkaaseen opetukseen, Ohtonen-Jones kertoo puhelimitse.

MTV Uutiset pääsi tekaistulla henkilöllisyydellä 35 helsinkiläisen peruskoulun sijaisopettajalistalle. Sijaisopettajalistalla tarkoitetaan koulun ylläpitämää listaa henkilöistä, jotka voivat sijaistaa opettajia esimerkiksi sairaustapauksissa.

Sähköpostihakemuksessa ei ollut ansioluetteloa, suosittelijoita tai hakijan kuvaa. Tekaistulla hakijalla ei myöskään ollut opetuskokemusta.

MTV Uutiset pääsi tekaistulla henkilöllisyydellä sijaisopettajalistoille ilman soittoa, tapaamista, tai esimerkiksi yksittäisiä kysymyksiä laajempaa sähköpostihaastattelua. 

Valehenkilöllisyydellä esiintyminen on medialle poikkeuksellinen tiedonhankintamenetelmä. Selvitys toteutettiin poikkeuksellisilla tiedonhankintamenetelmillä asian yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi.

Artikkeli jatkuu linkkien jälkeen.

Lue myös: 

"Lapsemme ansaitsevat huomattavasti parempaa"

Vanhempainliiton "vahva ajatus" on, että rikosrekisteriote pitäisi aina vaatia sijaisilta siinä vaiheessa, kun henkilö otetaan osaksi sijaisopettajalistaa.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puolestaan ohjeistaa, että "työnantaja on velvollinen pyytämään rikosrekisteriotteen nähtäväksi, jos alaikäisten kanssa päivittäin toimivan opettajan palvelussuhde kestää vuoden aikana yhteensä yli kolme kuukautta".

MTV Uutisten selvityksessä tekaistun henkilön sijaisopettajalistoilleen ottaneista 35 helsinkiläiskoulusta vain kolme pyysi ottamaan mukaan rikosrekisteriotteen ennen ensimmäistä sijaisuutta.

Jotkut Helsingin peruskoulut kertoivat sähköpostitse, miten kouluun saapuessa tulee toimia esimerkiksi sisäänpääsyn suhteen. Kaksi koulua lähetti koulujen pohjapiirrokset, joista selvisi muun muassa se, missä huoneissa kukin kouluryhmä on.

– On huolestuttavaa turvallisuuden kannalta, että yksityiskohtaista tietoa annetaan ihmisille, joita ei ole tavattu. Meidän lapsemme ansaitsevat tässä suhteessa huomattavasti parempaa, Ohtonen-Jones sanoo.

Kolme helsinkiläiskouluista halusi tavata tekaistun hakijan ennen sijaislistalle lisäämistä. MTV Uutiset ei sopinut tapaamisia.

Sijaiskäytännöissä ei voi oikoa, sanoo Vanhempainliitto

MTV Uutisten selvityksessä tekaistu henkilö ei nimennyt yhtäkään aiemmista työpaikoistaan.

– Se, että pääsee sijaiseksi ilman haastattelua, tapaamista tai antamatta normaaliksi luokiteltavaa tietoa työnantajista, on huolestuttavaa, Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ohtonen-Jones toteaa.

MTV Uutisten selvityksessä tekaistu henkilö ei nimennyt yhtäkään aiemmista työpaikoistaan.

Vanhempainliiton toiminnanjohtaja kertoo tietävänsä, että sijaistilanne kouluissa on vaikea. Päteviä opettajia on paikoitellen todella vaikea saada, Ohtonen-Jones lisää.

– Kokonaisuutena tämä kuvastaa sellaista tiettyä hätää, että turvallisia ja sijaistyöhön päteviä aikuisia on vaikea löytää, mutta heitä kuitenkin halutaan löytää, hän jatkaa.

Tästä huolimatta Ohtonen-Jones viesti kuntapäättäjille ja kouluille on, ettei "sijaiskäytännöissäkään voi oikoa".

– Ymmärrän, että se on usein kiinni resursseista. Lasten kustannuksella ja heidän turvallisuutensa kustannuksella ei voi kuitenkaan oikoa.

– Vanhempien pitää voida luottaa, että kun lapsi saatellaan kouluun, on siellä hyvää opetusta ja turvallista, vaikka paikalla olisikin opettajan sijainen.

Lue myös:

    Uusimmat