Perussuomalaisten eduskuntaryhmä nosti torstaina Toimi Kankaanniemen poliittisen uran uuteen nousuun valitsemalla hänet ryhmän puheenjohtajaksi.
Perussuomalaisten ryhmän isähahmo
- Toimi Kankaanniemellä, 67, on enemmän poliittista kokemusta kuin suurimmalla osalla perussuomalaisten kansanedustajista.
- Kristillisdemokraattien kansanedustajana vuosina 1987–2011.
- Esko Ahon hallituksessa ulkoministeriössä kehitysyhteistyöministerinä ja sosiaali- ja terveysministeriössä alkoholi- ja raittiusasioista vastaavana ministerinä vuosina 1991–1994.
- Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja vuosina 1995–1996.
- Liittyi perussuomalaisiin vuonna 2012.
- Valittiin perussuomalaisten riveistä eduskuntaan vuonna 2015.
- Kankaanniemi on muun muassa eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsen.
Kankaanniemen nouseva ura puoluevaihdon jälkeen tyssäsi kesken hallitusneuvotteluiden vuonna 2015, kun Keskisuomalainen paljasti Kankaanniemen lähetelleen Facebookissa härskejä viestejä vieraille naisille. Hänestä oli povattu jopa ministeriä, sillä hänellä oli kristillisdemokraateista ministerikokemusta Esko Ahon hallituksessa vuosina 1991–94.
Eduskuntaryhmän johtoon Kankaanniemi valittiin selvin lukemin. Hän kertoi saaneensa 16 ääntä, Kaj Turunen sai 6 ääntä ja Kari Kulmala sai myös 6 ääntä. Lisäksi yksi kansanedustaja äänesti tyhjää. Ennakkoon ehdolla ollut Leena Meri luopui ehdokkuudestaan ennen äänestystä.
Uusi puheenjohtaja seuraa tehtävässä Sampo Terhoa, joka valittiin viime viikolla uudeksi kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeriksi. Kankaanniemi ei ollut ennen kokousta asettunut julkisesti ehdolle. Hän sanoi päättäneensä ehdokkuudestaan keskiviikkona illalla. Turunen kommentoi äänestystulosta lyhytsanaisesti.
– Arpa ei osunut nyt minun kohdalleni. Annan tietenkin täyden tukeni uudelle puheenjohtajalle, Turunen sanoi.
Hallintarekisteri ja alkoholilaki heti listalla
Kankaanniemen mukaan eduskuntaryhmän tärkein tehtävä on edellyttää ministeriryhmältä puolueen tavoitteiden vankkumatonta eteenpäinvientiä.
– Se olisi voinut olla hieman jämäkämpää. Ryhmä ei saa olla kumileimasin, Kankaanniemi sanoi.
Ehdokkaista Turunen on ollut viime päivinä julkisuudessa, kun hän on puolustanut talousvaliokunnan puheenjohtajana hallintarekisterin osittaista sallimista. Perussuomalaiset vastusti aiemmin hallintarekisteriä, mutta kehysriihessä puolue vaihtoi kantaansa. Kankaanniemen mukaan asia on hankala, mutta hän ei osaa sanoa sen vaikutuksesta äänestykseen.
– Toki hallituspuolueen täytyy linja tehdä, mutta asia on kieltämättä vaikea. Henkilökohtaisesti ottaisin asian uudestaan mietittäväksi tai ainakin (talousvaliokunnan) ponsien sisältö pitäisi yksilöidä paremmin, Kankaanniemi ennakoi ensi viikkoa, jolloin asiasta on määrä eduskunnassa äänestää.
Toinen hallituspuolueiden eduskuntaryhmien kiistakapula on alkoholilain uudistus, joka aiheuttaa vastustusta varsinkin keskustan eduskuntaryhmässä.
– Aihepiiri on minulle historiasta hyvin tuttu. Siinä on yksi tai kaksi ongelmallista kohtaa. Täytyy katsoa, voimmeko yhtyä siihen ja millä tavalla, Kankaanniemi sanoi.
Perussuomalaiset valitsee puolueelle uuden puheenjohtajan kesäkuussa. Kankaanniemi sanoi, että hänellä ei ole suosikkia uudeksi puheenjohtajaksi.