Jo 1970-luvulla alkanut tutkimus jatkui 40 vuoden ajan. Tutkijoiden mukaan vähän lomailevilla on suurempi riski kuolla ennenaikaisesti.
Huikea lomakokemus! Uskaltaisitko astua videon uima-altaaseen?
Helsingin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että kolme lomaa vuodessa olisi terveydelle hyväksi.
Jo 1970-luvulla alkanut tutkimus jatkui 40 vuoden ajan. Selvityksessä havainnoitiin yli 1200 keski-ikäistä miesjohtajaa. Koehenkilöt olivat syntyneet vuosina 1919–1934, ja heillä oli riski sairastua sydäntautiin esimerkiksi korkean verenpaineen tai tupakoinnin vuoksi.
Miehet jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen sai säännöllisin väliajoin suullisia ja kirjallisia ohjeita esimerkiksi liikunnasta, terveellisestä syömisestä ja terveestä painosta. Toinen ryhmä toimi kontrolliryhmänä, joka kävi tavanomaisessa terveydenhuollossa, mutta ei saanut ohjeita.
Lyhyt loma lisäsi kuoleman riskiä
Hieman yllättäen ylimääräisiä terveysohjeita saaneet kuolivat todennäköisemmin nuorena. On mahdollista, että terveysohjeistukset lisäsivät stressiä heidän elämiinsä. Haitat kuitenkin keskittyivät ryhmään, joka piti vähemmän lomaa.
Tutkijoiden mukaan ne, jotka lomailivat vain kolme viikkoa tai vähemmän vuosittain, kuolivat aiemmin 37 prosenttia todennäköisemmin. Tutkimuksen mukaan lyhyempiä lomia pitäneet miehet työskentelivät enemmän ja nukkuivat vähemmän.
Kontrolliryhmän kuolemiin loma-aika ei vaikuttanut.
Kyllästyttävätkö rutiinit, onko olo apea?
Lomia ei voi korvata ruokavaliolla
Tutkimuksen mukaan terveellinen ruokavalio tai liikunta eivät voineet korvata vapaa-aikaa, jos kyse oli stressin vähentämisestä ja elämän pidentämisestä.
– En usko, että muuten terveet elämäntavat kompensoivat liikaa työntekoa ja sitä, ettei lomia pidetä, professori Timo Strandberg kommentoi tiedotteessa.
Lähde: Business-standard.com, Independent.co.uk, Hindustantimes.com