Mihin asti valvot tänään? "Unijojoilu" vaarantaa sydämesi

Sydän
Epäsäännöllinen uni lisäsi sairausriskiä, vaikka unta olisi saanut suositellun määrän.Shutterstock
Julkaistu 01.12.2024 19:20

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Epäsäännölliset unitottumukset nostavat tutkimuksen mukaan sydän- ja verisuonitaudin riskiä.

Kymmenien tuhansien henkilöiden analyysi paljasti, että jojoilu uniajoissa ei kannata. Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan riski sydän- ja verisuoniongelmiin nousee, jos nukkumaan menee "miten sattuu", kertoo New Atlas.

– Unen epäsäännöllisyys viittaa siihen, että vaihtaa usein uniaikatauluaan, menee sänkyyn ja herää päivittäin eri aikoihin, mikä voi häiritä kehoa ja vaikuttaa negatiivisesti terveyteen, tutkimusta tehnyt Jean-Philippe Chaput kuvasi Healthline-sivustolle.

Lue myös: Eikö uni tule? Aakkoskikka voi auttaa – unitutkija kertoo syyn

Henkilöille annettiin "säännöllisen unen pisteitä"

Australialais- ja kanadalaistutkimuksessa analysoitiin yli 72 000 henkilön tietoja UK Biobank -tietokannasta. Henkilöt olivat 40–79-vuotiaita. Heillä ei ollut aiemmin ollut vakavia sydän- tai verisuonisairauksia.

Koehenkilöt käyttivät aktiivisuusmittaria seitsemän päivän ajan. Tietojen perusteella seurattiin sitä, paljonko osanottajat nukkuivat, milloin he menivät nukkumaan ja kuinka monta heräämistä yön aikana sattui.

Henkilöille annettiin "säännöllisen unen pisteitä" asteikolla sadasta nollaan. Jos pisteitä sai yli 87, unitavat määriteltiin säännöllisiksi. Jos pisteitä oli alle 72, uni oli epäsäännöllistä. Pistemäärien väliin jäävien uni oli kohtalaisen epäsäännöllistä.

Jaon tekemisen jälkeen osanottajien terveydentilaa tarkkailtiin kahdeksan vuoden ajan sydän- ja verisuonisairauksien varalta. Sairauksiin luettiin esimerkiksi sydänkohtaus.

Lue myös: Nukahdatko sinäkin sohvalle, mutta sängyssä uni ei enää tule? Tästä ikävä ilmiö johtuu

Epäsäännöllisten nukkujien riski nousi 26 prosentilla

Analyysin mukaan epäsäännöllisten nukkujien riski sairauksiin nousi 26 prosentilla. Myös kohtalaisen epäsäännöllisillä nukkujilla riski vakavaan sydän- ja verisuonisairauteen nousi kahdeksan prosenttia.

Epäsäännöllinen uni lisäsi riskiä, vaikka unta olisi saanut suositellun määrän, esimerkiksi 7–9 tuntia 18–64-vuotiaana. Se, että sai tarpeeksi unta, ei siis riittänyt – tärkeää oli myös nukkua unensa säännöllisesti melko samaan aikaan joka päivä.

– Unen säännöllisyyteen on kiinnitettävä enemmän huomiota kansanterveysohjeissa ja kliinisessä käytännössä, koska sillä on rooli sydän- ja verisuoniterveydessä, tutkijat toteavat.

Tutkimuksessa oli rajoitteita. Se oli seuranta, joten se ei voi osoittaa syy-seuraussuhdetta, kertoo Scimex. Aktiivisuusranneke ei osannut erottaa hiljaista paikallaanoloa unesta; on myös mahdollista, että lyhyt seitsemän päivän seuranta ei antanut tarkkaa kuvaa osanottajien unitavoista. Tutkimuksessa ei myöskään otettu huomioon päiväunia.

Aiemman tutkimuksen mukaan sydänsairausriski nousee jopa 75  prosenttia huonosti nukkuvilla.

Entä valvotko myöhään, koska illat ovat sinulle "omaa aikaa"? Niin sanottu kostovalvominen on noussut ilmiöksi, mutta se on hyvin haitallista.

Lue myös: 

Unilääkäri kertoo "säälittävän" asian, joka suomalaisten unikäyttäytymisessä hämmästyttää: "Olen ihan sanaton"

Ethän pilaa yöuniasi syömällä väärin? Näillä vinkeillä nukut makeammin

Haluatko elää pidempään? Tee yksi muutos jo tänä iltana ja huomisaamuna: "Yksinkertainen, tehokas tapa"

Katso myös: Päivätorkut eivät korvaa yöunta – unilääkäri kertoo syyn

1:41img

Unilääkäri Henri Tuomilehto kertoo, että moni ei välttämättä tunnista omaa unen tarvettaan.

Lähteet: New Atlas, Scimex, Healthline

Tuoreimmat aiheesta

Sydänterveys