Pieni merkki luottokorttilaskulla voi paljastaa petoksen

Muutaman euron testiostos voi paljastaa luottokorttihuijauksen.

Luottokorttihuijauksista mieleen tulevat ensimmäisenä jättimäiset laskut. Huijausyrityksen voi kuitenkin paljastaa myös hyvin pieni meno luottokorttilaskulla.

Joissain tapauksissa rikolliset tekevät useita muutaman euron tai kympin verkko-ostoksia. Ostoja tehdään useampia lyhyellä aikavälillä.

– Usein kortin tiedoilla tehdään aluksi muutaman euron testiostos, jolla rikolliset testaavat, onko kyseessä oikea maksukortti. Mikäli osto onnistuu, rikolliset tekevät usein mahdollisimman suuria ostoja maksimoidakseen rikoshyödyn, petostorjunnan asiantuntija Annukka Multanen Nordealta kuvailee.

Tilausansa voi paljastua korttiveloituksista

Toisinaan tarkkaavainen kansalainen huomaa, että kortilta menee tietty summa joka kuukausi.

– Tapaukset, joissa maksukortilta veloitetaan säännöllisesti tietty summa, liittyvät usein niin kutsuttuihin tilausansoihin. Näissä tapauksissa kortinhaltija luulee tilaavansa tuotteen edulliseen hintaan, antaa sivustolle korttitietonsa ja hyväksyy tilausehdot, Multanen sanoo.

– Ehdoissa kuitenkin mainitaan, että kyseessä on tietyllä summalla toistuva tilaus. Näissä tapauksissa tulisi aina ottaa yhteyttä kyseiseen palveluntarjoajaan ja irtisanoa tilaus.

Katso myös: Huijausyrityksiä tehdään yhä enemmän, ja ne ovat "valitettavan uskottavia". Juttu jatkuu videon alla.

Kototurvallisuuteen ei nykyaikana voi tuudittautua, sillä monenlaisia huijauksia tapahtuu myös Suomessa.

– Kuten muutkin huijaukset, myös korttien verkossa tapahtuva väärinkäyttö on yleistynyt. Pankkitunnusten lisäksi myös korttitietoja pyritään hyödyntämään erilaisissa huijauksissa. Korttitietoja pyritään hankkimaan muun muassa nettikirppishuijauksissa, niin kutsutuissa arpajaishuijauksissa sekä valeverkkokauppojen kautta, Multanen sanoo.

"Mikäli omalla tilillään tai kortillaan huomaa tapahtumia, joita ei tunnista..."

Myös pankki valvoo asiakkaidensa kortti- ja tilitapahtumia. Silti sekä tilitapahtumat että kaikkien omien maksukorttiensa tapahtumat tulisi itsekin tarkistaa esimerkiksi kerran kuussa.

Vieraalta kalskahtava veloitus kortilla ei välttämättä merkitse mitään pahaa, sillä toisinaan vaikkapa ravintolaa pyörittävän yrityksen nimi on erilainen kuin ravintolan itsensä.

– Toisinaan veloittajan nimi voi olla epäselvä eikä suoranaisesti liity ostettuun palveluun tai tuotteeseen. Tällöin siitä kannattaa hakea lisätietoa esimerkiksi internetistä. Mikäli omalla tilillään tai kortillaan huomaa tapahtumia, joita ei tunnista, tulisi soittaa viipymättä omaan pankkiin, Multanen neuvoo.

Pankkitunnusten kalastelu on monelle tuttu uhka, mutta myös korttitietojen kanssa kannattaa olla tarkkana. Omia korttitietoja ei pidä antaa kenellekään, ei edes tuttavalle tai perheenjäsenelle, Multanen muistuttaa.

– Ennen palvelun tai tuotteen ostamista verkkosivun luotettavuutta kannattaa arvioida, vaikka kyseessä olisikin pian päättyvä tarjous. Kun korttiostoksia vahvistaa pankkitunnuksilla, tulisi vielä tarkistaa veloittajan nimi ja ostoksen summa ennen tapahtuman vahvistamista, Multanen kertaa.

Katso video: Iäkästä naista yritettiin huijata Whatsappissa – asiantuntija analysoi harvinaisen ovelaa huijausyritystä

Lue myös:

    Uusimmat