Se tehtiin summamutikassa, eli miten? Tätä sana tarkoittaa

Teiltäkin löytynee tämä rasia – mutta tiedätkö, mikä sen alkuperäinen nimi on? 0:18
KATSO MYÖS: Teiltäkin löytynee tämä rasia – mutta tiedätkö, mikä sen alkuperäinen nimi on?

Mitä tarkoittaa "summanmutikassa"?

"Nappasin sen mukaan summanmutikassa". "Valitsin sen äkkiä, tiedäthän, ihan vaan summanmutikassa... " Selitys on tuttu, mutta mitä summamutikassa tai summanmutikassa oikeasti tarkoittaa?

"Mutikoija" viittaa hutilointiin

Suomen etymologisen sanakirjan mukaan "summa" merkitsee suurta joukkoa tai paljoutta.

Karjalan kielen sanakirjassa "mutikoijalla" viitataan hutilointiin, jopa vilpilliseen tekemiseen. Summanmutikassa tehty on siis hutaisten tehtyä toimintaa.

Toisen selitteenmukaan sanonta liittyisi sota-aikaan ja Summan pitäjän Mutikan kylään. Talouselämä-lehdessä kuvattiin 2013, että kylässä oli tykistöpatteri, jonka piti paremman tiedustelutiedon puutteessa ampua sokkona ilman tarkkaa maalia. Ammunta suoritettiin siis "summanmutikassa".

Suomen murteiden sanakirjan mukaan "mutikoida" voi joillakin murrealueilla merkitä myös mukilointia tai liejussa rypemistä. Esimerkiksi ojassa voisi "mutikoida".

Summassa tai summanmutikassa tarkoittavatkin siis samaa kuin arvioimatta ja umpimähkään. Siinäpä seuraava ongelma: mitä on "umpimähkä"? 

Tätä "umpimähkä" tarkoittaa

Umpimähkä on peitetty hiillos. Mähkä-sana merkitsee hiilloskasaa tai kuumaa tuhkaa, kertoo Kotimaisten kielten keskus. Kun hiillos peitetään tuhkalla, aamulla tuli on helppoa sytyttää uudelleen pöyhimällä tuhkaa – siis ikään kuin "sohimalla umpimähkään".

Katso myös: Oletko huomannut? Tutut logot pursuavat erilaisia piilomerkityksiä

Näitä asioita et ole huomannut tutuista logoista 2:10
Logoista löytyy kaikenlaista symboliikkaa.

Lue myös:

    Uusimmat