Tutkimus väittää suuveden tappavan koronaviruksen 30 sekunnissa – infektiolääkäri kertoo, miksi purskuttelu ei pelasta meitä

0:46img
Videolla hammaslääkäri antaa viisi vinkkiä hyvään suuhygieniaan.
Julkaistu 18.11.2020 12:01

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Brittitutkijoiden alustavat löydökset vihjaavat, että suuvesi voi tappaa koronaviruksen, uutisoi muiden muassa BBC. Tutkimuksissa ei kuitenkaan ole havaittu, että suuveden purskuttelu voisi estää koronaviruksen tarttumisen tai leviämisen.

Cardiffin yliopiston julkaisemat alustavat ja vielä vertaisarvioimattomat tutkimustulokset voivat saada luulemaan, että meneillään oleva koronaviruspandemia kyettäisiin selättämään suuvedellä. Tutkimuksessa havaittiin, että antimikrobisia ainesosia sisältävä suuvesi tuhosi koronaviruksen 30 sekunnissa laboratorio-olosuhteissa. 

Kyseessä ei ole ainut tieteellinen ulostulo, jossa suuvesistä on toivottu apua koronaviruksen nitistämiseen. Löydöksiin kannattaa kuitenkin suhtautua terveen kriittisesti. 

Suuvesi ei estä koronaviruksen tarttumista tai leviämistä

Amerikkalainen infektiolääkäri Graham Snyder kertoo CNN-uutiskanavalle, ettei yhdessäkään hiljattain julkaistuista tutkimuksista olla osoitettu, että suuvedet voisivat vähentää riskiä koronavirustartunnan saamiseen tai estää virusta leviämästä.

Koronavirus tarttuu ihmiseen pisaroiden, kosketuksen ja aerosolien välityksellä, kun ihminen altistuu sairastuneen hengitystie-eritteille. Virus pääsee elimistöön nenän, suun ja silmien kautta. Suun peseminen ei estä ihmistä hengittämästä koronavirusta sisäänsä.

Koronavirus kahdentuu jatkuvasti tartunnan saaneen hengitysteissä. Vaikka suuvesi kukistaisi suussa olevan viruksen, sitä löytyy edelleen ihmisen nenästä, äänihuulista, nielusta ja keuhkoista. Suuhunkin erilaiset mikrobit kasvavat nopeasti takaisin sterilointiyrityksen jälkeen. Virus siis etenee elimistössä, vaikka suuvettä käyttäisikin. 

Tärkeimpiä keinoja koronavirukselta suojautumiseen ja sen leviämisen estämiseen ovat:

  • hyvä käsi- ja yskimishygienia
  • 1–2 metrin etäisyyden pitäminen muihin ihmisiin
  • kasvomaskin käyttö tilanteissa, joissa turvaväliä ei ole mahdollista pitää
  • ihmismäärien rajoittaminen samassa tilassa
  • riittävä ilmanvaihto
  • oireisen tai tartunnan saaneen ihmisen pysyminen karanteenia vastaavissa olosuhteissa

LUE MYÖS: Mitä pitää tehdä, jos joku yskäisee tai aivastaa lähellä? Infektiolääkäri Asko Järviseltä selkeä neuvo: "Tärkein ja helpoin keino"

Onko antimikrobisista suuvesistä mitään hyötyä?

Hyvä suuhygienia on toki tärkeä osa terveydestä huolehtimista. Tehohoidossa olevien koronapotilaiden hampaat pestään, jotta suusta ei kulkeutuisi bakteereita verenkiertoon.

Kaikkien ihmisten tulisi pestä hampaat aamuin illoin ja käydä hammasvälit läpi hammaslangalla päivittäin. Antimikrobisten suuvesien käytöstä mekaanisen puhdistuksen lisänä voi olla hyötyä henkilöille, jotka ovat alttiita ientulehduksille ja parodontiitille

Antimikrobisten pitkäaikaisella käytöllä voi olla kuitenkin haitallisia vaikutuksia. Ne voivat esimerkiksi tuhota suun hyviä bakteereja ja aiheuttaa kielen tunnottomuutta sekä makuhäiriöitä.

LUE MYÖS: Sorrutko hammaspesun helmasyntiin? Huono suuhygienia voi sairastuttaa vakavasti – älä sivuuta tätä hälytysmerkkiä

LUE MYÖS: Miehen mullistava tapa pestä hampaat sai somen sekaisin – hammaslääkäri vahvistaa tekniikan hyödyllisyyden

Lähteet: BBCCNN, The Independent, THLTerveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Suun terveys