Sauditoimittaja Jamal Khashoggin surma on kiristänyt Saudi-Arabian suhteita EU-maihin. Suhteiden kiristyminen näkyy muun muassa asevientiin liittyvissä kysymyksissä.
Yllä olevalta videolta voit katsoa Huomenta Suomen keskustelun aiheesta.
Saksan liittokansleri Angela Merkel on vaatinut, että Saksa ja muut EU-maat jäädyttäisivät aseviennin Saudi-Arabiaan. Merkelin mukaan asevienti ei voi jatkua ennen kuin toimittaja Jamal Khashoggin kuolema selvitetty.
Ulkoministeriön asevalvontayksikön päällikkö Leena Pylvänäisen mukaan Suomi on Saudi-Arabiaan suuntautuvassa aseviennissä erittäin pieni toimija verrattuna esimerkiksi Saksaan. Jemenissä neljättä vuotta jatkuva konflikti on nostanut tarkasteluun myös Suomen aseviennin alueelle.
– Lupapolitiikassa Jemenin tilanteen suhteen harkinta on tiukentunut, Pylvänäinen sanoo.
Harkinnassa oteaan huomioon alueellinen vakaus, maan yleinen tilanne ja ihmisoikeustilanne, Pylvänäinen luettelee.
Patrian asekaupat tarkastelussa
MTV Uutiset on kertonut aiemmin, kuinka Patrian Arabiemiraatteihin myymiä panssariajoneuvoja olisi käytetty Jemenin konfliktissa. Arabiemiraatit tukee Yhdysvaltojen ohella Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa Jemenin sodassa.
– Täytyy muistaa, että meillä ulkoministeriössä ei ole lopullista varmuutta siitä, onko se Patrian vaunu todella ollut Jemenissä. Emme pysty varmistamaan niitä kuvamateriaaleja, mitä on nähty, Pylvänäinen kertoo.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
2:13
Ulkoministeriön asevalvontayksikön päällikkö ei pysty myöskään kieltämään, että näin ei olisi ollut. Myös puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on kommentoinut tapausta aiemmin.
Voimakasta asekasvua alueella
Suomen valtio omistaa enemmistön Patrian osakkeista. Pylvänäisen mukaan Patrian vaunuvienti Arabiemiraatteihin on ollut erittäin pitkä prosessi.
– Ensimmäiset vaunut on viety sinne vuonna 2008. On hyvin mahdollista, että jos Jemenissä on Patrian vaunuja, ne ovat tästä hyvin kauan aikaa sitten tapahtuneesta kaupasta.
Lähi-itä on aseviennin voimasta kasvualuetta. Myynti alueella on kasvanut jopa yli 80 prosenttia, kun samaan aikaan vienti EU:hun on supistunut.
Asekauppoja Saudi-Arabian johtaman liittouman kanssa on kritisoitu laajalti. MTV Uutiset kertoi aiemmin tässä kuussa, kuinka sodan osapuolet ovat toistuvasti hyökänneet muun muassa terveysasemia kohtaan ja tehneet osasta käyttökelvottomia tai luoksepääsemättömiä.
YK on kuvannut sisällissodan repimän maan tilannetta "maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi".